Hlavní obsah

Předvolební debaty na ČT: Jedna z analýz poukázala na chyby moderátora

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Rada České televize si nechala vypracovat dvě analýzy, které měly posoudit pojetí předvolebních debat České televize před letošními prezidentskými volbami. Jednu z analýz vypracovala agentura Media Tenor, druhou teoretik médií Jan Jirák a sémiotik Martin Charvát.

Foto: Česká televize ČT24

Petr Pavel a Andrej Babiš ve volebním duelu

Článek

Jirák s Charvátem dospěli k závěru, že Superdebata před prvním kolem voleb a  Prezidentský duel 2023, jehož se zúčastnili kandidáti, kteří postoupili do druhého kola, tedy Petr Pavel a Andrej Babiš, nebyly vyvážené.

Po teoretickém úvodu kritizovali rozmístění kandidátů, potažmo umístění favoritů do „centrální pozice“, zatímco zbývající byli odsunuti „na křídla“ a museli se natáčet směrem k moderátorovi.

Nepřítomnost Babiše, který se debaty odmítl zúčastnit, byla podle analýzy prezentována nepatřičně. To dokladuje na slovech moderátora, že Babiš „zvolil strategii, že bude vás, diváky České televize, ignorovat.“

Debatu kandidátů sledovalo 1,54 milionu lidí

Domácí

Nevhodně se měl moderátor Martin Řezníček zachovat například i tím, že kandidáta SPD Jaroslava Baštu upozornil na absurditu slibu, který uváděl na billboardech, konkrétně, že „odvolá vládu“, a nedal mu adekvátní prostor k obhajobě této vize.

V prezidentském duelu, v němž se setkali Babiš a Pavel, analýza poukázala na to, že zatímco Pavel mohl promlouvat prakticky bez přerušení, Babišovi skákal moderátor do řeči.

„Přerušování replik Andreje Babiše mělo někdy až podobu mentorských pokárání, čímž dochází k infantilizaci kandidáta,“ uvedli autoři, jejichž závěrem je zjištění, že docházelo k „porušování principu nestrannosti a rovného přístupu ke kandidátům“.

Zároveň uznávají, že princip nestrannosti nelze prosazovat mechanicky a samotné vyhodnocení případných pochybení nechávají na bedrech rady.

Druhá analýza připravená Media Tenor hodnotí debaty jako neutrální a plynulé. „V Superdebatě se hosté vzájemně respektovali a ani jednou si nevstoupili do řeči. V Prezidentském duelu se Petr Pavel s Andrejem Babišem navzájem opakovaně přerušovali, častěji se jednalo o přerušení ze strany Petra Pavla, který se snažil ihned vyvracet podle něj lživé výroky, které o něm Andrej Babiš pronášel,“ konstatovala analýza.

Ta zmiňuje i další aspekt debaty za účasti Babiše. Konfrontační otázky na něj „byly většinou vyvolány nepravdivými, provokativními či vzájemně si odporujícími výroky hosta nebo urážením protikandidáta, zatímco předem připravené otázky měly většinou neutrální charakter“.

Babiš by nevyslal vojáky na pomoc napadenému Polsku, později se opravil

Prezidentské volby

Analýza rovněž zmiňuje, proč byl Babiš přerušován v Duelu častěji než jeho protikandidát. Lídr ANO se podle ní „vyhýbal přímým odpovědím“ na dotazy. Materiál uvádí i několik příkladů.

„Například při otázce na vyslání českých vojáků do otevřeného konfliktu v případě útoku na Polsko nebo pobaltské státy se Andrej Babiš opakovaně pokusil vyhnout přímé odpovědi, přecházel k vlastním tématům a moderátor byl nucen ho pětkrát za sebou přerušit,“ uvedl Media Tenor.

Rada se s oběma analýzami seznámila a k Jirákově si vyžádala písemné stanovisko šéfa České televize Petra Dvořáka.

O post šéfa České televize se uchází osm lidí

Domácí

Reklama

Výběr článků

Načítám