Hlavní obsah

O post šéfa České televize se uchází osm lidí

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Do výběrového řízení na pozici generálního ředitele České televize se přihlásilo 13 osob, pouze osm z nich ale splnilo požadovaná kritéria a zbývajících pět bylo vyřazeno. Oznámila to na středečním zasedání Rada ČT.

Foto: Milan Malíček, Právo

Generální ředitel ČT Petr Dvořák na archivním snímku.

Článek

Rada bude budoucího šéfa veřejnoprávní televize vybírat 7. června.

Potvrzenými uchazeči jsou Ondřej Cón, Petr Dvořák, Pavel Hřídel, Martin Konrád, Jiří František Potužník, Jan Souček, Jan Štern a Ondřej Vrbík. Kandidáti představí radě své projekty a vizi dalšího směřování stanice.

Post v čele ČT bude obhajovat Dvořák, který televizi šéfuje již dvě funkční období.

Rada naopak vyškrtla Alenu Dlabačovou, Antonína Dopitu, Janu Hochmanovou, Jiřího Roupa a Pavla Zítka.

Kroužková, Takáč a Stach. Česká televize doplňuje moderátorský tým pořadů Události a Události, komentáře

Kultura

Nejžhavějším kandidátem je Dvořák, který vede veřejnoprávní televizi již dvanáct let. Poslanci by ho sice rádi vyměnili, ale koho dát za něj, nevědí. „ČT stojí na velkém rozcestí. Prostředí se velmi mění. Jsou tu nové streamovací platformy, globální i lokální. České komerční televize investují mnohem více do vlastní tvorby. Objevují se nové distribuční cesty, technologie, jsou jiná očekávání uživatelů a diváků. Česká televize na to musí reagovat rychle, bez tápání a zbytečných chyb,“ řekl Dvořák již dříve v souvislosti se svou kandidaturou.

Za měsíc, konkrétně 17. května, hodlá rada zveřejnit, koho z osmi kandidátů vyřadí a tím zúží počet zájemců na pět. Ti se budou osobně prezentovat a zodpovídat dotazy radních na veřejném jednání rady ve středu 7. června, na které bude současně nový generální ředitel radními v tajné volbě zvolen. Stávající mandát skončí Dvořákovi začátkem září.

Zajímavosti Volhy: Tři paruky pro Hádka, dva a půl tisíce kostýmů a více než 120 automobilů

Film

Reklama

Výběr článků

Načítám