Hlavní obsah

Předseda muslimských obcí v ČR odsoudil útoky v Paříži

Aktualizováno

Předseda Ústředí muslimských obcí v ČR Muníb Hasan odsoudil teroristické útoky v Paříži a vyjádřil soustrast rodinám zemřelých a zraněných, stejně jako solidaritu s celou Francií. Obává se možného vystupňování negativních nálad vůči muslimům v Česku. Francouzský prezident François Hollande v sobotu uvedl, že atentáty v Paříži, při nichž zemřelo přes 120 lidí, spáchala organizace Islámský stát (IS).

Foto: Reuters

Paříž posílila ochranu ve svých ulicích

Článek

"Ať už je aktérem kdokoliv, tak tento čin naprosto odsuzujeme, nemůžu najít sebemenší odůvodnění, že někdo takto smýšlí a činí," řekl Hasan, který je dlouholetým představitelem brněnské muslimské komunity.

Podobné teroristické činy podle něj nemají žádnou oporu v islámu jakožto náboženském učení. Víru prý teroristé zneužívají k ospravedlnění zrůdných činů. "Poselství islámu, dle slov Koránu, je poselstvím milosrdenství všem lidem, a ne poselstvím msty a nenávisti, kterou extremisté z Al-Káidy a IS šíří svou zločinnou politickou ideologií a teroristickými činy," uvedlo Ústřední muslimských obcí v odpoledním prohlášení.

Teroristé prý chtějí zasít strach a nenávist, destabilizovat Evropu a donutit ji ke zradě ideálů založených na demokracii, svobodě a lidských právech. Podle ústředí by se měla Evropa upevnit v tom, čemu věří, aniž by ovšem rezignovala na bezpečnost.

Už v uplynulých dvou měsících se podle něj muslimové v Brně stávali častěji terčem verbálních útoků. V noci na pátek jim někdo polil motorovým olejem mešitu. V srpnu neznámí útočníci rozbili dvě okna. „Hledáme teď nejlepší možnost jak upozornit členy komunity, aby si dávali trochu větší pozor," doplnil Hasan.

Hlídají mešitu

V Brně žije podle dostupných informací několik stovek muslimů. Od roku 1998 ve městě funguje první česká mešita. Policie kolem ní zvýšila hlídkovou činnost. V souvislosti s masakrem ve Francii to uvedl jihomoravský hejtman a předseda Asociace krajů Michal Hašek. Motlitebna se stala v noci na pátek cílem neznámých pachatelů, kteří se do ní pokusili nejprve vloupat a poté její zdi a dveře polili olejem.

„Doprovázím dnes dopoledne v Jihomoravském kraji premiéra Bohuslava Sobotku a odporný teroristický masakr v Paříži byl prvním tématem naší debaty, pan premiér dal ještě v noci úkoly ministrovi vnitra i bezpečnostním složkám ČR. Jsem jako předseda bezpečnostní rady kraje rovněž v kontaktu s bezpečnostními složkami státu v Jihomoravském kraji. Bezpečnostní situace v zemi i na jižní Moravě je nyní stabilní a pod kontrolou. Policie ČR již zvýšila přítomnost a dohled v obchodních centrech a je připravena chránit vytipované veřejné akce s větším počtem účastníků,“ dodal Hašek

Teroristické útoky ve Francii odsoudila také pražská muslimská obec. "Muslimská obec hluboce soucítí s obětmi ve Francii, které zemřely při teroristickém útoku. Razantně odsuzujeme jakékoliv násilí na kterékoli bytosti. A opět důrazně opakujeme, že tyto činy nemají a nikdy nic neměly společného s islámem," uvedla mimo jiné v prohlášení.

Reklama

Výběr článků

Načítám