Hlavní obsah

Předseda KSČM promluvil na prvomájovém mítinku ČSSD. Poprvé od Listopadu

Novinky, Jiří Ovčáček

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Letošní oslavy Svátku práce přinesly zásadní průlom na levici. Předseda KSČM poprvé od sametové revoluce v roce 1989 promluvil na mítinku sociální demokracie. Lídr komunistů Vojtěch Filip pohovořil na oslavě 1. máje v režii ČSSD v severočeském Chomutově. Šéf soc. dem. Bohuslav Sobotka se od pozvání Filipa distancoval.

Foto: Jakub Dospiva, ČTK

KSČM stále vede Vojtěch Filip

Článek

Filip se nejprve zúčastnil mítinku, který pořádala v Chomutově jeho strana. Pak byl pozván organizátory akce ČSSD, aby pohovořil i na jejich setkání. "Pozdravil jsem i shromáždění sociální demokracie," řekl v úterý Filip Právu.

"Říkal jsem, že zdravím všechny lidi práce, že vládní koalice práci poctivých lidí ničí," popsal svůj projev na shromáždění ČSSD Filip. Na závěr pronesl pozdrav "Čest práci!", za což se mu dostalo silného potlesku.

Filip přitom promlouval v přítomnosti zástupců špiček ČSSD, nešlo o nevýznamné shromáždění. Akce se zúčastnila místopředsedkyně sociální demokracie Marie Benešová nebo ústecká hejtmanka Jana Vaňhová. Nicméně šéf ČSSD Bohuslav Sobotka prohlásil, že on by šéfa komunistů na takovou akci nezval. [celá zpráva]

Pro sociální demokraty je nadále závazné tzv. Bohumínské usnesení, které zakazuje spolupráci s komunisty na vládní úrovni. V poslední době zaznívají v ČSSD hlasy volající po zrušení usnesení. Někteří představitelé sociální demokracie nyní připouští jen variantu menšinové vlády své strany s tichou podporou KSČM.

Reklama

Výběr článků

Načítám