Hlavní obsah

Překvapení. V době koronaviru výrazně přibylo nakažených syfilidou. Léčí se i školák

V Česku loni o 42 procent stoupl počet lidí, kteří se nakazili sexuálně přenosnou nemocí syfilis. Zatímco v roce 2019 zaznamenal Státní zdravotní ústav (SZÚ) 612 nových případů tohoto onemocnění, loni jich bylo 870. Loňská hodnota nových případů je nejvyšší nejméně od roku 2000. V tiskové zprávě o tom ve středu informovala Fakultní nemocnice Královské Vinohrady, na jejíž dermatovenerologické klinice se nakažení léčí.

Foto: Profimedia.cz

Syfilis poškozuje nejčastěji kůži, kosti, srdce, mozek či míchu (ilustrační foto)

Článek

Odborníci z Velké Británie podle ředitele nemocnice a přednosty dermatovenerologické kliniky Petra Arenbergera předpokládali, že během přísných opatření proti šíření pandemie koronaviru se budou lidé méně stýkat, a tudíž klesne, nebo se dokonce zastaví přenos pohlavních chorob. Situace je ale přesně opačná.

„Údaje z Národní referenční laboratoře pro diagnostiku syfilis Státního zdravotního ústavu ukazují, že počet pacientů s tímto onemocněním stále stoupá a rok 2020 v tomto nárůstu byl bohužel dokonce rekordní,” uvedla Hana Zákoucká, vedoucí oddělení sexuálně přenosných nemocí SZÚ.

Syfilis řádila v Evropě už před Kolumbem

Věda a školy

Nemoc podle odborníků postihuje všechny věkové kategorie, ve vinohradské nemocnici se v současnosti léčí i patnáctiletý školák.

Podle dat SZÚ výskyt nemoci syfilis v Česku stoupá s výjimkou jednoho případu od roku 2012. Před devíti lety odborníci evidovali 420 nových případů ročně.

Syfilis je specifické chronické onemocnění. Neléčená syfilis může po čase vážně poškodit prakticky všechny orgány, nejčastěji kůži, kosti, srdce, mozek a míchu. V pozdějších stadiích může vést k duševním poruchám a smrti.

Pohlavní nemoc jako následek letního románku

Vztahy a sex

Reklama

Výběr článků

Načítám