Hlavní obsah

Pohlavní nemoc jako následek letního románku

Novinky, das

Nezávazný sex a flirt k létu a dovoleným prostě patří, bohužel také časté následky těchto aktivit - pohlavně přenosné choroby. Známe jich asi 25 druhů a žádnou z nich se nevyplácí podceňovat. Přestože na většinu z nich dnes existuje účinná léčba, je zapotřebí s léčbou začít včas, jinak hrozí komplikace a doživotní následky.

Foto: Profimedia.cz

Letní flirt je lákavý, nese s sebou ale i velká rizika.

Článek

Podívejte se s námi na přehled nejčastějších pohlavních chorob, jejich příznaků a účinné léčby.

Bakteriální infekce

Syfilis 

Syfilis je bakteriální onemocnění, které se projevuje přibližně 3 týdny po nakažení tvorbou vředů na sliznici nebo kůži. Často se tak děje např. v ústní dutině, v oblasti červeně rtů, v okolí análního otvoru anebo kdekoli na těle v místě kontaktu.

Další vývoj onemocnění je velmi závislý na aktuálním stavu imunitního systému, který se buď s infekcí sám vypořádá, anebo se infekce rozšíří krevním řečištěm do celého těla.

Pokud nemoc není léčena, nastává různě dlouhé období latence, tedy klidu, kdy se výrazně neprojevuje, následuje ale třetí stádium, kdy dochází k tvorbě tzv. gummat (uzlovitých ložisek). Ta se mohou vyskytovat na sliznicích, na kůži, ale i v orgánech. Nemoc pak může negativně ovlivňovat psychiku a nervový systém.

Léčba tohoto onemocnění spočívá v aplikaci speciálních penicilinových derivátů.

Kapavka

Ve většině případů se jedná o akutní bakteriální infekci. Projevuje se hnisavými záněty pohlavních orgánů, močových cest, popřípadě hltanu.

Po inkubační době okolo 7 dnů u mužů a tří týdnů u žen se objeví výtok provázený bolestivým močením, vaginálním dyskomfortem nebo infekcí v oblasti dutiny ústní. Existují ale také vzácné asymptomatické formy, které po mnohatýdenním období vyústí do pánevních onemocnění, zánětů prostaty či celkové infekce organismu.

Možností léčby je v tomto případě více, často je doporučována jednorázová aplikace antibiotik.

Chlamydie

Jedná se o nejčastěji sexuálně přenosnou infekci na světě. Bakterie postihuje oblast genitálií, ve vzácných případech způsobuje zánět spojivek, který ale může vést až k oslepnutí. Její zákeřnost ale spočívá v tom, že delší čas může probíhat v bezpříznakové formě, kvůli čemuž může být diagnostikována, až když způsobí závažné komplikace.

Chlamydie se vyznačují obtížným, nebo dokonce bolestivým močením, změnou menstruačního cyklu, záněty spojivek. Při dalším šíření se může u mužů projevovat chronickým zánětem prostaty, neschopností tvorby spermatu, u žen pak neplodností z důvodu neschopnosti produkovat zralé vajíčko nebo z důvodu neprůchodnosti vejcovodů, případně akutní břišní příhodou.

U akutních infekcí je možné úplné vyléčení, jakmile se ale nemoc objeví opakovaně, může přejít do chronické formy, jejíž léčba je zdlouhavá a obtížná.

L-organismy

Jedná se o skupinu bakteriálních infekcí (streptokokové, stafylokokové, enterokokové, smíšené aerobní a anaerobní) způsobující nespecifické záněty močové trubice a chronické infekce urogenitálního traktu.

Každé léčbě by mělo předcházet důkladné bakteriální vyšetření, aby byla co možná nejúčinnější.

Virové infekce

Herpes simplex

Patří mezi nejnakažlivější onemocnění vůbec, přenáší se kontaktem kůže. Existují dva základní typy viru. Typ 1 způsobuje opary v horní polovině těla, typ 2 převážně způsobuje infekci v okolí pohlavních orgánů.

Inkubační doba nákazy je 2-21 dní, během níž se objeví léze a mohou se objevit i neurologické příznaky - bolest po celé délce nohy, bolest pánve či bolení celého těla, často může dojít k postižení nervů vedoucích k močovému měchýři, což vede k obtížnému močení.

Občas se objeví i příznaky chřipky, jako je malátnost či bolest kloubů. U některých lidí se neobjeví hned žádné příznaky, ale až po nějaké době např. po dvou letech při nějaké větší fyzické či psychické zátěži.

Největší bolest způsobují léze - puchýřky (v pochvě, na stydkých pyscích, na čípku a konečníku), které posléze prasknou a stanou se z nich otevřené boláky. Současně dochází ke zduření uzlin v tříslech. Obvykle trvají 7-10 dní, pak zmizí.

Nejvhodnější léčbou jsou antivirotika, jejichž dávkování se stanovuje dle celkového stavu organismu.

Lidský papilomavirus aneb HPV

Jakákoliv bradavice na těle je způsobena některým druhem HPV a je přenosná kožním kontaktem. Až u 90 % žen se HPV objevuje v podobě téměř neškodného viru, jenž zmizí během tří až pěti let bez příznaků a poškození.

Existuje téměř 100 druhů HPV, nebezpečné jsou však pouhé dvě skupiny - nízkorizikové viry (způsobují bradavice na genitáliích) a vysokorizikové kmeny - způsobují rakovinu děložního čípku.

Bradavice na genitáliích jsou nevzhledné a velmi nakažlivé a lze je odstranit laserem, mrazem či odříznutím, případně hned několika alternativními metodami.

Až jedna desetina HPV způsobuje rakovinu děložního čípku. Při včasném zjištění existuje velmi účinná léčba. Proto je důležité preventivní vyšetření tzv. cytologie, na které má každá žena nárok jednou ročně zdarma. V každém případě zde již existuje účinné očkování.

AIDS

Nemoc oslabuje přirozenou obranyschopnost lidského těla a organismus je pak náchylný k řadě dalších infekčních a nádorových onemocnění.

Nemoc způsobuje virus HIV, který napadá bílé krvinky důležité pro lidskou imunitu. Dlouhou dobu se nemusí projevit a nakažený netrpí žádnými zdravotními komplikacemi.

U většiny nakažených osob dojde k rozvoji příznaků HIV/AIDS do 10-15 let po kontaktu s virem. I přes pokroky v léčbě je nemoc nevyléčitelná a smrtelná.

Žloutenka typu A, B, C

Hepatitida neboli žloutenka je nakažlivé onemocnění způsobené viry, které napadají jaterní tkáň. Zatím je ve světě popsáno celkem sedm typů žloutenky, které se liší způsobem přenosu viru, průběhem onemocnění i jeho možnými následky. Mezi nejrozšířenější patří žloutenky typu A, B a C.

U hepatitidy B patří mezi nejčastější způsoby nákazy právě pohlavní styk. Projevuje se často jako velmi silná chřipka - extrémní únava, horečka, zvracení, zežloutnutí kůže, tmavá moč, světlá stolice - zvláštním znamením je i fakt, že kuřák z nějakého důvodu přestane mít chuť na cigaretu. V některých případech může nemoc přejít do chronické fáze a vyvinout se až v cirhózu nebo rakovinu jater.

Neexistuje žádná skutečná léčba tohoto onemocnění - důležitý je klid na lůžku, dieta a trpělivost. Existují jen léky, díky kterým nedochází tak často k poškození jater. Nejlepší prevencí je pak opět očkování.

Parazitární infekce

Mezi parazity lze zařadit vše od jednobuněčných organismů až po hmyz. Paraziti nemohou žít bez hostitele a nedokážou proniknout do zdravé buňky. Léčba se odvíjí dvojím způsobem - buď lékaři nechají parazity být, nebo je zničí. Záleží na tom, jak moc nás obtěžují.

Trichomodové infekce a nespecifické vaginózy

Projevují se především jako silný svědivý výtok, který může být doprovázen bolestmi v podbřišku, bolestmi při močení, při pohlavním styku nebo otokem sliznic pohlavních orgánů.

Příčinnou těchto potíží může být prvok přežívající ve vlhkém prostředí. Přenašeči bývají muži, u těch však nemoc probíhá ve většině případů zcela bezpříznakově.

Léčba spočívá především ve správné diagnostice a včasném podání antibiotik. Namístě je i přeléčení sexuálního partnera ženy.

Vši neboli muňky či filcky

Přestože vši nejsou tolik přenosné - lze je získat velmi jednoduchou cestou - např. z oblečení, ze židle, pohovky či postele. Příznakem je obrovské svědění a také když u vytrhlého chloupku naleznete malou lesklou bílou tečku - vší vajíčko.

Z pohledu léčby jsou účinné některé šampony, případně vyčesání vajíček, potom také vyčištění všech věcí, s kterými jste přišla do styku.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám