Hlavní obsah

Pražský policista dodával kolegům kokain, nevědomky prozradil celý gang

Pražský policista se loni zapletl do mezinárodního obchodu s kokainem. A také tuto drogu předával dalším kolegům od policie. Člen oddělení pohotovostní motorizované jednotky zároveň nevědomě pomohl vyšetřovatelům z Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS) dostat se na stopu organizované drogové skupiny Čechů. Vyplývá to z výroční zprávy GIBS za rok 2020, kterou má Právo k dispozici.

Foto: Ondřej Kořínek, Novinky

Ilustrační foto

Článek

„Jedním ze spolupachatelů byl policista, který nás přivedl až do zahraničí, protože skupina lidí, v níž figuroval, dovážela kokain ze Španělska. Ten policista to potom posílal dál svým kolegům policistům,“ řekl k tomu Právu šéf inspekce Radim Dragoun.

Pražský policista obstarával pro sebe i své známé kokain nejméně od loňského února do listopadu. „Jeho prodejem si přivydělával, a to minimálně ve 26 případech,“ uvedla inspekce ve výroční zprávě.

Feriho místo na kandidátce Spolu zaujme starosta Prahy 6 Kolář

Domácí

Následně vyšetřovatelé zjistili, že policistův dodavatel, jakožto hlavní organizátor, drogy získával přes kontakty ve Španělsku, konkrétně přes Čecha, který tam pobýval. Další muž měl působit jako kurýr.

Loni 5. prosince si pracovníci GIBS počkali na návrat hlavního organizátora i jeho komplice ze Španělska a zatkli je. Při domovní prohlídce pak zabavili 450 gramů pervitinu, 170 gramů kokainu, 70 tisíc eur a 850 tisíc korun v hotovosti.

Hlavu gangu nyní podezírají minimálně z 360 případů prodeje drog, pražského policistu ze zmíněných 26.

„Na kolik si policista svým obchodování přišel, není konkrétně stanoveno, nicméně za jeden gram (kokainu) požadoval průměrně 2200 až 2500 korun,“ upřesnila inspekce.

Policistovi hrozí jeden rok až pět let vězení nebo peněžitý trest.

Příbramský policista si pervitin vařil sám

S drogami se zapletl také příbramský policista, který podle inspekce loni v lednu a v únoru sám metamfetamin čili pervitin vyráběl a ze zahraničí převážel suroviny k jeho výrobě.

„Společně s jednou civilní osobou bez povolení z Polska dovezl svým osobním automobilem několik desítek balení léčivých přípravků obsahujících pseudoefedrin a společně se několikrát dopustili výroby metamfetaminu,“ popsala inspekce ve zprávě jeden z dalších výrazných loňských drogových případů.

Policie zadržela podezřelého muže, který měl v Německu zastřelit dva lidi

Zahraniční

GIBS zjistila, že policista drogy sám užíval a k domácímu vaření se rozhodl v okamžiku, kdy mu docházely peníze na jejich nákup.

Když letos v únoru odvolací Krajský soud v Praze případ řešil, muž již u policejního sboru nepůsobil. Před soudem stanul i s výše zmíněným civilistou. „Oba dostali podmíněný trest odnětí svobody na dobu dvou let,“ sdělila Právu mluvčí středočeského soudu Hana Černá.

Zmíněné případy mohou v konečném důsledku vést v budoucnu k častějšímu testování příslušníků bezpečnostních složek na přítomnost drog v krvi. „Inspirovalo nás to k opatřením, která by se měla zaměřit na testy na drogy, zda na nich nejsou policisté a spolupracovníci závislí,“ řekl Právu ředitel GIBS Dragoun.

Reklama

Výběr článků

Načítám