Hlavní obsah

Pražský magistrát odstavil svůj páternoster. Prý ho přetěžovali turisté

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Na pražském magistrátu přestal jezdit výtah páternoster. Důvodem, jak uvedl pro Novinky primátor Bohuslav Svoboda (ODS), je „dlouhodobá turistická zátěž a incidenty s nouzovým zastavováním“. Zda se jeho provoz obnoví, bude záležet na rozhodnutí magistrátního úřadu.

Foto: Stanislava Benešová, Novinky

Ilustrační snímek

Článek

„Provoz páternosteru byl pozastaven na základě rozhodnutí magistrátního úřadu, a to z technických důvodů – kvůli dlouhodobé turistické zátěži a incidentům s nouzovým zastavováním,“ potvrdil Novinkám pražský primátor Svoboda.

Zdůraznil, že pokud někdo tvrdí cokoliv jiného, je to buď nedostatek informací, či záměrná lež.

„Opětovné uvedení výtahu do provozu závisí opět na rozhodnutí úřadu, který k tomu i podá relevantní informace,“ uvedl.

Praha plánuje zrušit parkování zdarma v zónách pro elektromobily

AutoMoto

A podobně reagovali na Twitteru také pražští Piráti. „Páternoster byl tak turisticky přetížen, že musel být dočasně odstaven a projít technickou kontrolou. Teď ho čeká případná oprava a diskuse nad jeho budoucím fungováním rozhodně není uzavřená,“ uvedli.

Čižinský: Vadilo, že se na něj koukali lidé

Na nefunkčnost oběžného výtahu upozornil v pondělí předseda Prahy sobě Jan Čižinský. Ten nesouhlasí s tím, jak situaci vysvětlují pražské špičky. Podle něj je to kvůli tomu, že vedení města vadily skupiny turistů, které se chodily na výtah podívat.

„Máme na pražské radnici krásný výtah páternoster a chodili se na něj dívat lidi. A tak ho současná koalice vypnula. Zapnutí se neplánuje. Ono je toho teď na té radnici vypnutého víc, od primátora až po radní,“ napsal na sociální síť.

Pro Novinky posléze doplnil, že ve funkčním městě má výtah fungovat. „Pokud je v pořádku, má jezdit. Pokud v pořádku není, má být opraven a pak jezdit. A lidem město nemá bránit, aby se na páternoster přišli podívat,“ míní.

Oběžným výtahům se lidově říká páternoster (z lat. Pater noster, tedy modlitba Otčenáš), protože připomínají modlitební šňůrky s korálky. V hlavním městě je jich stále ještě celá řada v provozu. Vedle magistrátu funguje například i na Právnické fakultě Univerzity Karlovy nebo v některých sídlech ministerstev. Najdeme ho i v budově Městského soudu na Praze 2.

Turisté berou pražskou knihovnu útokem. Sociální sítě udělaly z knižního sloupu hit

Cestování

Reklama

Výběr článků

Načítám