Hlavní obsah

Pražské zastupitelstvo paralyzovala „čínská chobotnice”

Novinky, Renáta Bohuslavová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Jednání pražského zastupitelstva ve čtvrtek dopoledne ovládla debata o tom, zda magistrát ovládá čínská chobotnice. S tím, že se tak děje, přišli Piráti na základě informací zveřejněných na serveru Aktuálně.cz, a míří především na opoziční ANO a ODS. Šéf koaličního klubu Spojené síly pro Prahu Jiří Pospíšil (TOP 09) řekl, že o vlivu čínské chobotnice od Pirátů informace nemá.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Jiří Pospíšil a Alexandra Udženija na jednání zastupitelstva hlavního města Prahy 6. června 2019.

Článek

Hádka se mezi zastupiteli strhla především o to, jak se bude jmenovat konkrétní bod, ve kterém budou řešit údajný vliv společnosti Home Credit i Číny na Prahu. Po dvou hodinách se dokázali shodnout na kompromisním názvu „K vysvětlení vlivu Číny a společnosti Home Credit na pražský magistrát”. K problematice se vrátí během dne.

Pražští Piráti před jednáním zastupitelstva vyzvali občany, aby na magistrát ve čtvrtek dorazili a dali najevo svůj postoj.

Praha schválila „apolitickou” sesterskou smlouvu s Tchaj-pejí

Domácí

„Důležité. Opět tu je snaha ovládnout magistrát jinak než demokratickým způsobem. Pokud vám to není jedno, přijďte to dát najevo na čtvrteční veřejné zasedání zastupitelstva,” píší Piráti na Twitteru. Tento postoj na jednání zastupitelstva hájil pirátský primátor Zdeněk Hřib a snažil se, aby byl takový bod na jednání zařazen.

O čínském vlivu mluvil už dříve i šéf Pirátů Ivan Bartoš. „Čínská chobotnice roztahuje svá chapadla v České republice,” uvedl.

Piráti čerpají z informací serveru Aktuálně.cz, který zveřejnil článek o tom, že poskytovatel nebankovních půjček Home Credit, patřící do finanční skupiny PPF nejbohatšího Čecha Petra Kellnera, si najal PR agenturu C Reputation Management, která měla údajně zlepšit obraz čínského komunistického režimu u české veřejnosti. Podle serveru vytvořila síť odborníků, novinářů a politiků, z nichž někteří ani nemuseli vědět, čeho jsou součástí.

Hřib: Čína proti mně vedla kampaň

Primátor Zdeněk Hřib vystoupil s projevem, v němž citoval články, v nichž ho podle něj poškodili novináři a Čína proti němu vedla kampaň. Dále zmínil, že se společností C Reputation spolupracoval i šéf klubu ANO Patrik Nacher.

„Přijde mi opravdu děsivé, když se takhle v médiích jednoho dne dočtete, že proti vám vedla Čína prostřednictvím Home Creditu útočnou mediální kampaň. A co hůř, možná ještě ve spolupráci s opozičními politiky,” uvedl primátor Hřib.

Home Credit si najal agenturu na zlepšení obrazu Číny v ČR

Domácí

ODS: Nikdo nás neovládá

Proti Hřibovým výtkám se ohradila ODS. „Za celý klub ODS říkám, že nás nikdo neovládá, byť jsem byla v minulosti nálepkována za to, s kým se scházím. Vyzvali jste veřejnost, aby přišla, vy si z ní děláte legraci a je to pro vás pouze nástroj k tomu, abyste seděli v teplých místech a brali peníze,” reagovala na výtky předsedkyně klubu ODS Alexandra Udženija.

Před zastupiteli se snažil hájit i Patrik Nacher, zároveň ale přiznal, že se společností C Reputation spolupracoval, když mu spravovala sociální sítě.

„Když se podíváte na status Pirátů, tak je tam dokonce výzva, aby sem přišli lidi. Pirátská strana vychází z článku, neověří si fakta, vyzývá k tomu, aby sem přišli lidi protestovat nebo nás lynčovat,” prohlásil Nacher.

O tom, že by nějaký čínský vliv na pražský magistrát existoval, nemá od Pirátů informace ani koaliční partner ze Spojených sil pro Prahu (TOP 09 a STAN).

„Doteď jsem nevěděl, že je tu nějaká čínská chobotnice. Nevím, zda funguje, nebo z toho jako Piráti děláte nechutnou PR kampaň, která má poškodit opozici, což je možná účelové a možná efektní, ale pro fungování Prahy nešťastné,” řekl na jednání zastupitelstva Pospíšil.

Reklama

Výběr článků

Načítám