Hlavní obsah

Pražské Staroměstské náměstí má nové „protiteroristické“ bloky

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Bezpečnostní betonové bloky v pátek na Staroměstském náměstí u Pařížské ulice v Praze nahradilo 32 žulových kvádrů. Zátarasy mají fungovat jako ochrana před teroristickými útoky. Původní tzv. citybloky z betonu však rušily historický vzhled centra města. V pátek to uvedl mluvčí pražského magistrátu Vít Hofman.

BEZ KOMENTÁŘE: Staroměstské náměstí dostalo nové zábranyVideo: Vojtěch Kouřimský, Novinky

 
Článek

„Cílem je, aby žulové kvádry splynuly s historickým okolím a minimalizovali jsme rušivý dojem z těchto účelových bezpečnostních prvků v městské památkové rezervaci,” uvedl v tiskové zprávě primátorův náměstek Petr Hlubuček (STAN).

V Praze se o víkendu vyrojí Vespy, omezí dopravu v centru

AutoMoto

Žula je podle Hofmana nejčastěji používaným materiálem v pražské dlažbě a jednoduše opracovaný kámen tak nebude rušivým prvkem v Pražské památkové rezervaci. V pátek položené kvádry mají rozměry 50 krát 50 krát 100 centimetrů. Vždy dva bloky jsou k sobě přišroubované, aby splnily nároky na bezpečnost. Jejich hmotnost je asi 1300 kilogramů, přičemž původní bloky shodné délky vážily 520 kilogramů. Cena jednoho kamenného kvádru je 39 000 korun a vyrábí je společnost Mozis ze žuly z Mrákotína.

Foto: Vojtěch Kouřimský, Novinky

Pražské Staroměstské náměstí má nové žulové bloky, které mají zabránit případnému teroristickému útoku.

Podobné kvádry je možné vidět například na Mariánském náměstí. Podle mluvčího magistrátu by se tyto bezpečnostní kvádry ze žuly měly objevit i na náměstí Republiky.

Město rozestavuje betonové bloky při svátcích například na Václavském náměstí či náměstí Republiky. Na Staroměstském náměstí jsou nastálo instalovány od září 2017. Umístění zábran souvisí s bezpečnostní situací ve světě a útoky, při kterých teroristé vjeli do davu vozem.

Foto: Vojtěch Kouřimský, Novinky

Bloky jsou ze žuly, aby lépe splynuly s okolím.

Reklama

Výběr článků

Načítám