Hlavní obsah

Pražské služby svážejí z ulic tisíce vánočních stromků

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Mnoho lidí se o uplynulém víkendu začalo zbavovat stromečků, které jim o svátcích dělaly radost v domácnosti. Pocítily to i Pražské služby, které měly od pondělního rána napilno a svážely jehličnany z pražských ulic. Nejdříve na překladiště a odtud do kompostárny či spalovny. Jen v hlavním městě se každoročně vyhodí stovky tisíc kusů vánočních stromů. Jak se odklízí, se můžete podívat ve videoreportáži Novinek.

Pražské služby začínají z ulic svážet tisíce vánočních stromků.Video: Novinky

 
Článek

„První stromečky se v ulicích metropole objevují tradičně po Štědrém dni, ale největší vlna je vždy okolo Třech králů a stromečky potom svážíme většinou až do konce února,“ řekl Novinkám mluvčí Pražských služeb Alexandr Komarnický.

Úklidové čety svážejí vyhozené vánoční jehličnany na shromaždiště, která jsou po celé Praze. Největší překladiště se nachází v ulicích Průmyslová, Proboštská a Puchmajerova. Náš štáb natáčel v Praze 7, nedaleko Ortenova náměstí.

„Sem jsme vozili stromečky v uplynulých dnech, za celý víkend se jich tu několik pár stovek, možná i tisíc, nasbíralo,“ ukazuje mluvčí na obrovskou hromadu menších i větších stromků vedle parkovacích míst.

Foto: Novinky

Lidé se po Třech králích začínají ve velkém zbavovat vánočních stromů.

„Stromkové šílenství“

Několik popelářů je postupně nakládá do velkého popelářského kukavozu určeného jen pro tento bioodpad. Než stroj stromy a větvě spolkne, muži v oranžových vestách je vždy zkontrolují a odstraní z nich to, co na ně nepatří.

„Jde to pomalu, při téhle zimě. Mohlo by to být rychlejší,“ hodnotí jeden ze zdejších pracovníků Tomáš Beneš. Kromě chladnějšího počasí na začátku týdne prý ale jinak zaměstnancům služeb nic náladu nekazí a s dnešní dlouhou a vysokou hromadou jehličnanů počítali.

„Protože každý rok to je stejný scénář, po šestém lednu nastane stromkové šílenství, jak tomu říkáme, a všichni hromadně začnou vyhazovat stromečky. Takže my jsme na to zvyklí,“ dodává Beneš s úsměvem a vrací se k práci.

Foto: Michaela Bartošová

Pražské služby sváží stromky nejdřív na překladiště, například na toto v Praze 7.

Hasiči vyjížděli k popadaným stromům, řešili i vánoční smrček uvízlý ve větvích stromu u paneláku

Krimi

Stovky tisíc kusů

V pražské metropoli se obyvatelé po svátcích zbavují podle Komarnického stovek tisíc kusů vánočních stromků. Správně by je měli lidé odnést k popelnicím a kontejnerům, ale nevkládat je dovnitř, aby zbytečně nezabíraly kapacitu nádob.

„Patří ať už k černým, nebo k barevným popelnicím. Pokud mají lidé černou popelnici pod zámkem, ve vnitrobloku nebo přímo v domě, tak prosíme, aby odnášeli stromečky k těm barevným,“ radí mluvčí Pražských služeb. A to ideálně den před svozem odpadu, ne dříve.

„Loni na začátku roku jsme to viděli a letos vlastně taky, silně foukalo a stávalo se, že byly stromečky rozfoukané po ulicích a silnicích. Komplikovaly provoz a mohly způsobit někomu drobné škody na majetku, třeba odřít auto,“ vzpomíná Komarnický.

Foto: Novinky

Stromky patří vedle kontejnerů, ne do nich.

Kdo se však zbaví stromku na místě, které k tomu není určené, a spatří ho při jeho jednání strážníci městské policie, mohou s ním tento přestupek řešit „buď za narušení veřejného pořádku podle zákona o některých přestupcích, nebo pro odložení věci mimo vyhrazené místo podle zákona o hlavním městě,“ uvádí Irena Seifertová z Kanceláře ředitele Městské policie hl. m. Prahy.

V obou případech mu podle Seifertové hrozí na místě pokuta do 10 tisíc korun. „Strážníci mohou přestupek řešit také domluvou či oznámením správnímu orgánu,“ doplnila.

5 tipů, jak využít vánoční stromek nejen na zahradě

Zahrada

Ani do parku nepatří

Někteří lidé chtějí „navrátit stromky přírodě“, a nosí je tak do městských parků či lesů. Ani to však podle Komarnického není správná cesta. „Většinou stromeček není důkladně odstrojený, zbydou na něm ozdoby či háčky, které by mohly ublížit drobné zvěři, ptactvu anebo divoké zvěři,“ vysvětlil.

Z podobného důvodu je nepřijímají ani v pražské zoo v Troji. „Použité vánoční stromky k nám určitě nenoste, ty neupotřebíme. Vždycky je riziko, že na nich zůstane část té výzdoby a je to pro zvířata někdy i ohrožení života,“ potvrzuje tamní kurátor savců Pavel Brandl.

Foto: Michaela Bartošová

Stromky je před vyhozením potřeba důkladně odstrojit od všech ozdob.

„My rádi přijímáme ty vánoční stromky, které nebyly prodány a nedostaly se až do domácností,“ říká Brandl s tím, že v letošním období byl počet darovaných nevyužitých stromků nižší než v předchozích letech.

„Stromky používáme jako úkryt pro řadu druhů, třeba pro ptáky, kteří si v nich staví hnízda. A pochutnávají si na nich také různé druhy kopytníků nebo sloni,“ přibližuje jejich využití pro zvířata v zoo.

Foto: Novinky

Neprodané stromky využije zoo.

Na kompost nebo na výrobu energie

Odstrojené stromečky, které z ulic odklidí Pražské služby, putují z velké části do kompostáren, kde z nich vzniká štěpka anebo kompost, jenž se využije třeba jako hnojivo pro městskou zeleň.

„Ale bohužel se nám stává, že máme stromečky, které jsou nepoužitelné k dalšímu zpracování a k recyklaci, ty pak míří do spalovny Malešice, tam z nich vzniká teplo a světlo pro pražské domácnosti,“ popisuje mluvčí Komarnický.

Například v loňském roce odevzdali do kompostárny přes 250 tun „vánočního bioodpadu“ a podobný objem předpokládají i letos.

Foto: Novinky

Na shromaždišti v Praze 7 se po víkendu sešly stovky až tisíce vyhozených stromů.

Anketa

Máte ještě doma vánoční stromeček?
Ano, pořád ho mám
53,8 %
Ne, už jsem ho odstranil/a
46,2 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 318 čtenářů.

Vánoční stromek ve vzdáleném vesmíru, NASA zveřejnila unikátní snímek

Koktejl

Reklama

Výběr článků

Načítám