Hlavní obsah

5 tipů, jak využít vánoční stromek nejen na zahradě

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Bývá zvykem odstraňovat vánoční stromek na Tři krále, a tak je načase promyslet, co s ním můžete udělat, pokud jste si koupili živý. Existuje hned několik způsobů, jak jej dále využít na zahradě.

Foto: Profimedia.cz

Stromek může dobře posloužit ještě na zahradě, například jako místo pro zavěšení krmení pro ptáky.

Článek

Pokud vám doma zbyl vánoční stromek zbavený všech chemikálií, ozdob a kovových háčků či jiných předmětů, které do přírody nepatří, a je vám líto jej jenom tak vyhodit, můžete mu dát ještě jeden nový smysl. Využijte jej na své zahradě. Způsobů je hned několik.

1. Vyrobte z něj ptačí krmítko

Pokud nemáte na zahradě ptačí krmítko, můžete ho improvizovaně vyrobit z dosloužilého vánočního stromečku. Ten v případě potřeby trochu prořezejte, umístěte na volné prostranství a místo ozdob na něj můžete rozvěsit kousky jablek, oříšky, lojové kuličky nebo i menší krmítko vyrobené například ze skořápky kokosového ořechu. (Ujistěte se, že je dobře ke stromku připevněné.)

2. Skvělý mulč anebo štěpky do kompostu

Kdo se chce stromku zbavit rychle, a přitom jím prospět zahradě jako takové, sáhne prostě po drtiči a rozmělní stromek na mulč. Ten pak rozprostřeme po záhoncích. V předjaří jej ovšem nezapomeneme odstranit nebo zapravit do půdy, aby slunce mohlo rychleji prohřát zem k jarnímu sázení.

Kdo má štěpkovač, může vánoční stromek zpracovat s jeho pomocí a vzniklé štěpky využít na kompostu, který pěkně provzdušní.

Mulč se hodí na zahradu i pro pokojové rostliny

Zahrada

3. Aromatické polštářky

Část jehličí a drtě či štěpků si vždy můžete odebrat a umístit do menšího látkového pytlíčku. Přírodní vůně vám pak zpříjemní například aroma ve skříni nebo v jakékoli místnosti atd.

4. Prám pro drobné živočichy

Majitelé jezírek mohou po rozmrznutí ledu využít části větví na hladině. Plovoucí větvička dodá jezírku šmrnc „divokosti“ a zároveň se stane užitečným prvkem pro hmyz a ptáky, kteří se tak budou moci pohodlně napít v horkých dnech. Tlustší části kmene pak jistě ocení i ryby jako šikovný úkryt.

5. Přirozený zátaras

Jen tak odložený stromek na zahradě bude jen nepěkně zaclánět nebo rovnou překážet, to je bez debaty. Pokud však máte úzké místo, kudy například do užitkové části proniká divoká zvěř a vy byste jí v tom rádi zabránili, můžete k tomu využít právě vánoční stromek. Poslouží jako přírodní bariéra, kterou stačí jen trochu přistřihnout, aby vypadala k světu. Některé stromky mohou po takovéto úpravě působit i dekorativně.

Anketa

Pořizovali jste si na tyto svátky živý stromek?
Ano, máme ho pravidelně.
77,3 %
Mívali jsme ho, ale tentokrát jsme měli umělý/pronajatý v květináči.
1,3 %
Ne, živý stromek si nepořizujeme.
21,4 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 475 čtenářů.

Dejte živému plotu dokonalou fazonu!

Zahrada

Reklama

Výběr článků

Načítám