Hlavní obsah

Manipulace na vltavské kaskádě budou pokračovat, stav bdělosti na Vltavě trvá

Aktualizováno

Manipulace na dílech vltavské kaskády budou pokračovat minimálně do konce týdne. Po vydatných deštích z nedávné doby pokračují vodohospodáři s upouštěním přehrad, a v Praze tak bude i nadále platit výstraha Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ).

Foto: Michal Kamaryt, ČTK

Zvýšená hladina Vltavy v Praze (ilustrační foto)

Článek

Povodňová bdělost v hlavním městě měla původně platit do čtvrtečního dopoledne, ale ČHMÚ výstrahu prodloužil minimálně do konce týdne.

Kvůli zvýšenému průtoku byl zastaven provoz pražských přívozů, vyklizeny náplavky a zavřena protipovodňová vrata na Čertovce. Náplavky se opět otevřely ve čtvrtek od 13 hodin.

Z přehrady ve Vraném upouštějí vodohospodáři v posledních dnech kolem 430 kubických metrů vody za vteřinu a upozorňují, že „s ohledem na hydrologickou a provozní situaci na celé vltavské kaskádě může hladina kolísat“.

Průtok Vltavy v Malé Chuchli se v pátek pohyboval kolem 527 kubických metrů vody za vteřinu, normální průtok se pohybuje mezi 150 a 200 kubíky.

Hasiči uzavřeli vrata na Čertovce, hladina Vltavy v Praze stoupá

Krimi

Kaskáda tvořená devíti přehradními nádržemi je nejen zásobárnou vody, ale chrání rovněž oblasti na dolním toku Vltavy před povodněmi.

Další srážky, které by mohly zapříčinit pokračování zvýšených odtoků, očekávají meteorologové v příštím týdnu.

Počasí se konečně zlomí v pátek

Počasí

Reklama

Výběr článků

Načítám