Hlavní obsah

Počasí se konečně zlomí v pátek

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Závěr týdne a především nadcházející víkend nabídnou teploty kolem 20 °C a slunečné počasí. V průběhu neděle počasí nicméně začne ovlivňovat vlnící se studená fronta, takže hned po víkendu půjdou teploty dolů a vrátí se i četné srážky, sdělila Novinkám meteoroložka Dagmar Honsová.

Živě: Aktuální záběry z panoramatických kamer 20. 4. 2023Video: Sitour / Novinky.cz

 
Článek

„Konec týdne nebude mít chybu – počasí u nás ovlivní oblast vysokého tlaku vzduchu a od jihu sem pronikne teplý vzduch. Naměříme tak první letošní dubnovou dvacítku a těšit se můžeme až na 14hodinovou délku slunečního svitu,“ shrnula výhled meteoroložka Dagmar Honsová.

Ve čtvrtek bude v Čechách převážně oblačno až zataženo, místy s deštěm nebo přeháňkami, které budou od vyšších poloh sněhové. „Padat bude mokrý a těžký sníh, který opět může přinést komplikace v dopravě,“ dodala Honsová, podle níž budou na jihozápadě teploty klesat k  -1 °C. Odpoledne bude oblačnosti ubývat a spolu s tím budou ustávat srážky. Na východě bude převládat polojasno a večer se na Moravě a ve Slezsku obloha zcela vyjasní. Tomu budou odpovídat i rozdílné nejvyšší teploty. Na západě republiky se budou pohybovat do 10 °C, na východě vystoupají až k 17 °C.

V pátek by již mělo převládat jasno až polojasno s ranními teplotami mezi 7 a 3 °C. Přes den se dostanou na 15 až 17 °C.

Stejný charakter počasí nabídne i sobota. Nejnižší ranní teploty setrvají mezi 7 a 3 °C, denní vystoupají na 16 až 20 °C.

V neděli bude zpočátku dne jasno až polojasno, na západě bude docházet k přibývání oblačnosti a postupně se objeví déšť nebo přeháňky, ojediněle i bouřky,“ uvedla Honsová. Ranní teploty zůstanou v intervalu 7 až 3 °C, přes den vystoupají na 16 až 20 °C, přičemž na západě bude chladněji.

V pondělí by mělo převažovat oblačno až zataženo, místy s deštěm či přeháňkami. Ráno teploty klesnou na 8 až 4 °C, přes den by se měly pohybovat mezi 11 a 15 °C.

Na čarodějnice i majálesy letos asi v bundách

Domácí

Podobně bude i v úterý, ale s přeháňkami či deštěm se setkáme na většině území. Minima poklesnou na 6 až 2 °C, denní teploty vystoupají na 9 až 13 °C.

Oblačno, místy s deštěm či přeháňkami, které mohou být v horských oblastech sněhové, očekávají modely na středu. Ráno bude chladné, teploty klesnou na 4 až 0 °C. Přes den bychom se měli dočkat maxim v intervalu 8 až 12 °C.

Foto: Lee Smith, Reuters

Rozkvetlý třešňový sad

Dubnové dvacítky

V posledních dvou letech byl měsíc duben chudý na teploty přes 20 °C. Například na stanici Praha-Ruzyně byl vždy zaznamenán jen jeden, naopak v roce 2020 jich bylo 9 a v roce 2018 16.

Bez dvacítky se na stanici Praha-Ruzyně naposledy obešel rok 1997.

Nálezce pokladu na Svitavsku dostane 560 tisíc

Domácí

Reklama

Výběr článků

Načítám