Hlavní obsah

Praze došla trpělivost. Třicítkářům zatrhla magistrálu, poslala je na chodník

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Po letní pauze ohlásili ekologičtí extremisté z hnutí Poslední generace další protest na pražské magistrále. Praze pod vedením primátora Bohuslava Svobody (ODS) však zřejmě došla trpělivost. Tento týden vydaným rozhodnutím jim to zarazila, respektive jim trasu pochodu přeplánovala na blízké chodníky tak, aby protest neovlivňoval provoz na magistrále. Magistrát argumentuje primárně bezpečností účastníků, řidičů i policistů a omezením práva volného pohybu většiny menšinou. Hnutí se chce obrátit na soud.

Foto: Aktu.cz

Lidé protestují na magistrále za nižší rychlost

Článek

Ekologičtí extremisté usilující o zavedení plošné rychlosti 30 km/h, kteří v první polovině roku uspořádali téměř dvě desítky protestů, ohlásili na úterní podvečer 12. září další pochod a happening „za humanizaci magistrály a dodržení klimatického závazku“.

Trasa má být přes magistrálu, konkrétně z Bubenské ulice, přes Hlávkův most, Wilsonovu k budově Národního muzea na Václavském náměstí, kde plánují na dvacet minut zablokovat všechny jízdní pruhy, aby na vozovku mohli malovat rodiče s dětmi. V ohlášení akce se předpokládá účast 50 až 200 lidí.

Svoboda není bezbřehá

Magistrát, konkrétně jeho živnostenský a občanskoprávní odbor, který si v uplynulých měsících nevěděl s aktivisty rady, však v tomto týdnu vydal, možná lze říci přelomové, rozhodnutí, v němž plány aktivistů narušuje. Úplně pochod kvůli shromažďovacímu právu, které je zakotveno v Listině základních práv a svobod, zakázat nemůže.

Řidič v Mnichově dal extremistovi přilepenému k silnici facku, vyšetřuje ho policie

Zahraniční

„Magistrát po předchozích zkušenostech s již realizovanými průvody záměr svolavatele oznámený průvod konat v jízdním pruhu, byť jen v jednom, považuje nyní, i z hlediska deklarovaného účelu shromáždění, za neopodstatněný, o to spíše jeho záměr na konci průvodu de facto zcela zablokovat dopravu na 20 minut před budovou Národního muzea. Magistrát respektuje shromažďovací svobodu svolavatele a účastníků shromáždění, nicméně ta není bezbřehá a je vždy nutné v každé konkrétní situaci vážit mezi vzájemně si konkurujícími právy. V daném případě právem na shromáždění a právem volného pohybu,“ stojí v rozhodnutí města, které mají Novinky k dispozici.

Celkem má dokument osm stran a magistrát v něm poměrně podrobně zdůvodňuje svůj krok.

Magistrálu přejdou po přechodu

Namísto zamýšleného pochodování magistrálou a blokování dopravy budou muset aktivisté jít po chodnících. Od Hlávkova mostu jim totiž magistrát nařídil sejít k ministerstvu zemědělství a následně jít přes Těšnov, Hybernskou, Opletalovu, Washingtonovu, Politických vězňů až na Václavské náměstí, kde „přejdou po přechodu“ k budově Národního muzea. Trasa se má oproti původnímu plánu aktivistů prodloužit o zhruba 600 metrů na tři kilometry.

„K průvodu použijí chodník. Účastníci shromáždění se nebudou před budovou Národního muzea zdržovat ve vozovce a pořadatelům se zakazuje tuto vozovku přehrazovat páskou či jiným předmětem,“ rozhodl magistrát.

Praha argumentuje primárně bezpečností, a to jak řidičů využívajících komunikaci, protestujících, tak policistů, kteří mají na průběh pochodu dohlížet. Podle stanoviska policie, které si magistrát k věci vyžádal, je severojižní magistrála páteřní komunikací a je určena pro auta a MHD jedoucí z nádraží na letiště, přičemž „výskyt chodců je zde pro ostatní účastníky provozu, především pak řidiče, dosti překvapivým prvkem, neboť ho nelze očekávat“, a mohlo by tak dojít k ohrožení všech.

Konec courání po magistrále? Praze dochází trpělivost s hrstkou ekologických extrémistů

Domácí

„Nelze vyloučit konflikty s řidiči“

„Pokud by se měl průvod konat v jízdním pruhu, nelze i s ohledem na dosavadní zkušenost Policie ČR vyloučit konflikty řidičů jedoucích v ostatních jízdních pruzích s účastníky shromáždění, kteří vzhledem k pomalé chůzi způsobují za sebou kolonu vozidel. Při takto napjaté situaci, kdy bývá nemalá část řidičů s ohledem na často opakované průvody pořádané za obdobným účelem ve zjevném stresu z rozčílení, nelze ani vyloučit nečekanou reakci některého z nich a úmyslné najetí do účastníků shromáždění a doprovázejících policistů,“ přiblížil magistrát, který navíc podotýká, že podle zákona o silničním provozu jsou účastníci provozu povinní chovat se ohleduplně a neohrožovat zdraví nebo majetek jiných či svůj vlastní.

Dalším argumentem je například předpokládaný počet účastníků, který se vejde na chodník, ovlivnění plynulosti provozu v širokém okolí a zvýšení dojezdové doby vozidel IZS.

Foto: Stanislava Benešová, Novinky

Iniciativa 30 pro Prahu při pochodu na pražské magistrále

Aktivisté blokující silnici v Praze se chválili, že uhnuli sanitce. Prodírala se přitom kolonou, kterou sami zavinili

Domácí

Primátor: Diskuse není vydírání

Vzhledem k tomu, že před prázdninami si Praha nevěděla s aktivisty rady, zřejmě i v obavě o případný výsledek soudního sporu kvůli možnému zásahu do shromažďovacího práva, se Novinky obrátily na primátora Bohuslava Svobodu (ODS) s dotazem, co se nyní změnilo.

„Nikdy jsem se nebránil diskusi, ale zároveň jsem od začátku dal jednoznačně najevo, že diskuse není vydírání. Jinými slovy - nic se nezměnilo, ale každý dialog musí mít pravidla. Z naší strany porušena nebyla. A bavíme se o protestech, které měly být zastaveny, nebyly, a o tom, že tyto aktivity vážně ohrožují Pražany, a to i na zdraví, ne-li na životech,“ sdělil primátor Novinkám.

Rozhodnutí napadnou u soudu

Jak v dokumentu píše magistrát, hnutí Poslední generace s rozhodnutím nesouhlasí a chce jej napadnout u soudu. „Magistrát pochod přímo nezakázal, ale svévolně nařídil změnu trasy mimo magistrálu a přikázal demonstrujícím, aby se pohybovali pouze po chodníku. Takový postup je nezákonný a budeme se proti němu bránit soudní cestou. Předpokládáme, že soud toto rozhodnutí zruší a pochod se bude konat po původně oznámené trase včetně závěrečného happeningu na magistrále před Národním muzeem,“ komentovalo hnutí verdikt na sociální síti X, dříve Twitteru.

Praha také nabídla pořadatelům uspořádat protest před budovou magistrátu, jelikož požadavky cílí primárně na politickou reprezentaci a působnost města. „Účastníci provozu (řidiči, cestující v MHD či taxi, apod.), kteří by byli průvodem po magistrále dotčeni na svých právech (zejména právu svobody pohybu), požadavky, které svolavatel v oznámení vznáší vůči politické reprezentaci hlavního města Prahy, nemohou většinově ovlivnit,“ zdůvodnil magistrát návrh s tím, že považuje pochody po magistrále vůči občanům za „šikanózní“. Ani s tím hnutí nesouhlasí.

„Odbory, které mají tuto agendu na starosti, vydaly svá stanoviska v souladu s platnou legislativou a s ohledem na bezpečnost všech zúčastněných. A to i těch, kteří by se nedobrovolně staly rukojmím happeningu na klíčové komunikaci hlavního města. Pokud se organizátoři rozhodli obrátit na soud, je to jejich právo a věřím, že budou, tak jako my, respektovat jeho rozhodnutí,“ dodal primátor.

Anketa

Souhlasíte s postupem pražského magistrátu vůči třicítkářům?
Ano
98,8 %
Ne
1,2 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 23215 čtenářů.

Klimatičtí extremisté nepustili v Londýně matku spěchající s dítětem do nemocnice

Evropa

Reklama

Výběr článků

Načítám