Hlavní obsah

Pravomoci mluvčího nepřekračuji, řekl Ovčáček a přijal na Hradě zástupce německé AfD

– Praha • Aktualizováno
Novinky, zpe

Prezidentův mluvčí Jiří Ovčáček přijal v pondělí na Hradě bavorského šéfa protiimigrační strany Alternativa pro Německo (AfD) Petra Bystroně. Setkáním pověřil mluvčího prezident Miloš Zeman, který se s Bystroněm nemohl setkat z časových důvodů. Ačkoli se odborníci pozastavovali nad tím, že není obvyklé, aby prezidenta zastupoval mluvčí, Ovčáček tvrdí, že své kompetence nepřekračuje.

Foto: Milan Malíček, Právo

Prezidentův mluvčí Jiří Ovčáček a předseda bavorské organizace pravicové strany AfD Petr Bystroň

Článek

„Setkání se uskutečnilo po dohodě s prezidentem. Pokud jde o obsah hodinového jednání, ocenil jsem, že předseda bavorské AfD podpořil odmítavé stanovisko pana prezidenta k migračním kvótám,“ sdělil Novinkám Ovčáček. Dalším tématem prý bylo mediální nálepkování AfD k cizincům.

Tomu, že Bystroně přijímá úředník místo prezidenta, se podivili někteří politici. „Politik, který se nechá ,přijmout‘ mluvčím, se zesměšňuje sám,“ komentoval například předseda TOP 09 Miroslav Kalousek.

Zeman o setkání věděl, hájí se Ovčáček

Pondělnímu setkání se podivil i bývalý mluvčí exprezidenta Václava Havla a odborník na etiketu Ladislav Špaček. „Nevzpomínám si, že by za prezidenta Havla nebo Václava Klause byli mluvčí nadáni takovými pravomocemi,” řekl ČTK.

Ovčáček si však stojí za tím, že žádné kompetence nepřekročil. „S panem prezidentem jsem v předstihu celou věc prodiskutoval, byl tedy o plánovaném setkání a jeho formátu informován,” uvedl mluvčí.

„Jak pan Ovčáček rád připomíná, svá vyjádření a kroky konzultuje s panem prezidentem. Jestli chce prezident eurofederalista podpořit euroskeptika, je to jistě zvláštní názorový obrat. Ale takových dělá Hrad tolik, že to snad ani nestojí za komentář,“ napsal Novinkám šéf ODS Petr Fiala.

Anketa

Je vhodné, aby mluvčí přijímal na Hradě místo prezidenta oficiální politické návštěvy?
Ano
17,2 %
Ne
68,4 %
Je mi to jedno
14,4 %
Celkem hlasovalo 4660 čtenářů.

Související témata:

Foto: Jan Handrejch, Právo

Prezident Miloš Zeman

Foto: Petr Horník, Právo

Předseda TOP 09 Miroslav Kalousek

Foto: Petr Horník, Právo

Petr Fiala

Výběr článků

Načítám