Hlavní obsah

Právo a Novinky ústavní soudce neodposlouchávaly

Právo, rsk

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Novinky.cz, které ve čtvrtek na základě informací deníku Právo informovaly o rozhodnutí Ústavního soudu (ÚS) zrušit předčasné volby jako první s více než hodinovým předstihem, způsobily rozruch. Na tiskové konferenci ústavních soudců padl dotaz, jak je možné, že Novinky o výsledku věděly předem.

Foto: Igor Zehl , ČTK

Předseda Ústavního soudu Pavel Rychetský (vlevo) a další soudci na veřejném jednání pléna ÚS.

Článek

"Byl bych velmi nerad, kdyby informace unikla od někoho ze soudců, druhá varianta je, že šlo o dedukci. Právník, který zná procedury soudu, tuší, když soud odloží vykonatelnost napadeného rozhodnutí, tak také z toho může odvodit i výsledek,“ řekl šéf ÚS Pavel Rychetský.

K tomu, že šlo o spekulaci, se přiklonil i soudce-zpravodaj Pavel Holländer. Podle něj ti, kdo jsou seznámeni s rozhodovacími procedurami, "mohli pochopit, jakými úvahami se ÚS ubírá“.

Místopředsedkyně ÚS Eliška Wagnerová dokonce prohlásila, že mohlo jít o odposlech: "Přidala bych ještě třetí alternativu, a tou je technika. Dnes víme, že se dá odposlouchávat“.

Nebyla v tom ovšem ani technika, ani pouhá dedukce. Byl to informovaný zdroj, který Právo nemůže prozradit.

Reklama

Související články

Ústavní soud zrušil volby. Co bude dál?

Čtvrteční rozhodnutí Ústavního soudu pořádně zamíchalo kartami na české politické scéně. Co může následovat? Sněmovna již kvůli případnému zrušujícímu...

Výběr článků

Načítám