Hlavní obsah

NCOZ má čas řešit prkotiny, podivil se Kalousek kvůli prověřování konce šéfa Úřadu práce

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Musí Národní centrála proti organizovanému zločinu (NCOZ) řešit prkotiny? Exministr financí Miroslav Kalousek se v pátek pozastavil nad tím, že informace ohledně odvolání Viktora Najmona z čela Úřadu práce bude prověřovat elitní policejní útvar.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Miroslav Kalousek

Článek

Policie ve čtvrtek oznámila, že NCOZ „důvodu věcné příslušnosti“ prověří okolnosti, které se ve středu objevily v souvislosti s informacemi listu MF Dnes, podle něhož měl ministr práce a sociálních věcí Marian Jurečka (KDU-ČSL) tehdejšímu generálnímu řediteli Úřadu práce ČR Najmonovi nabídnout, že pokud v klidu sám odejde z funkce, dá mu mimořádnou odměnu.

Jurečka mu měl říct, že když na návrh nepřistoupí, dostane od ministra špatné služební hodnocení. Najmon si podle listu ministra nahrál.

Kalouska překvapilo, že případem, jehož případná právní kvalifikace není jasná, se bude zabývat elitní policejní útvar.

„Dobrá, ať to policie prověří. Tady je nějaké podezření na organizovaný zločin?“ podivil se na Twitteru a jako coby někdejší strážce státní kasy zároveň vycítil potenciál k šetření.

„Má-li centrála volnou kapacitu na takovou prkotinu, je tu zjevný prostor k personálním úsporám,“ dodal.

Okolnosti Najmonova konce v čele Úřadu práce prověří policie

Domácí

NCOZ se podílí na odhalování organizovaného zločinu, finanční kriminality, závažné hospodářské trestné činnosti a korupce. Podílí se rovněž na řešení úkolů svěřených do působnosti policejního prezidia a ministerstva vnitra.

Jurečka jakékoliv protiprávní jednání odmítá a trvá na tom, že odvolání Najmona, s jehož prací byl dlouhodobě nespokojen, proběhlo v souladu se zákonem.

„Pokud má pan Najmon pochybnosti, ať se obrátí na ministerstvo vnitra, nebo případně na soud,“ dodal ministr.

Jurečka: Najmona jsem odvolal podle zákona, jeho práci kritizoval i Babiš

Domácí

Výběr článků

Načítám