Hlavní obsah

Praktici oprášili mapu ordinací z covidu. Ukáže, kde očkují i proti dalším nemocem

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Vzniká online mapa ordinací, které nabízejí očkování i neregistrovaným pacientům. Ať už jde o chřipku, covid, nebo třeba černý kašel. Pomůže to zájemcům, jejichž praktický lékař vakcíny nemá nebo očkovat nechce. Lidé by nemuseli obvolávat ordinace v okolí. Projekt se osvědčil už v pandemii covidu-19, na což chtějí lékaři navázat.

Foto: ČTK/KEYSTONE

Ilustrační foto

Článek

„Tentokrát bychom to chtěli udělat přímo z webu ministerstva zdravotnictví, abychom to mohli sdílet i na stránkách našich organizací,“ řekla Novinkám členka výborů Sdružení praktických lékařů a Společnosti všeobecného lékařství Ludmila Bezdíčková.

V roce 2021 skupina lékařů společně s ajťáky z ČVUT vytvořila neoficiální virtuální mapu Česka s databází ordinací. Praktici do ní sami hlásili, kolik mají volných dávek, o který typ vakcíny jde a kam se mohou zájemci ozvat.

Podobně bude informace předávat i nově připravovaná mapa, jen ve větším a pod záštitou ministerstva zdravotnictví.

Lékař by neměl zájemce o vakcínu odmítat. Ministerstvo chce přitvrdit v zákoně

Domácí

„Vypadalo by to jako mapa České republiky, kde si člověk klikne na oblast, která ho zajímá a podívá se, jaké ordinace tam nabízejí očkování i neregistrovaným pacientům, a z nich si vybere, kterou bude chtít,“ nastínila Bezdíčková. „Rovnou by tam mohl být i proklik na stránky ordinace, kde bude napsáno, jak se můžete objednat, protože to má každá ordinace jinak.“

Zdůraznila, že by mapa nenabízela centrálně možnost objednání. Vše by to zůstalo na jednotlivých ordinacích. Přístup není jednotný. Někde mají pro očkované vyhrazené konkrétní hodiny, jinde aplikují dávku kdykoliv v ordinační době pro neinfekční pacienty.

Konec obvolávání ordinací

Mapa významně pomůže lidem, jejichž praktik proti vybraným nemocem neočkuje. Část pacientů na to narážela zejména v pandemii covidu a setkávají se s tím i teď, třeba u černého kašle.

Očkování někteří praktici odmítají

Koronavirus

Už loni na podzim vrchní ředitelka sekce pro ekonomiku ministerstva zdravotnictví Helena Rögnerová upozornila, že by měly zdravotní pojišťovny získat větší páky na smluvní lékaře, kteří neočkují.

Některé ordinace mají malé počty zájemců a nevyplatí se jim krabičku s několika dávkami na vlastní náklady objednat. Tomu jdou uvědomělí lékaři naproti a jsou domluveni s kolegy z okolí, k nimž své pacienty na přeočkování odešlou. Platí to ale jen pro některé regiony.

S virtuální mapou by odpadlo namátkové obvolávání ordinací. Pomohlo by to i studentům nebo lidem pracujícím dlouhodobě mimo rodný kraj, kteří by museli jet kvůli přeočkování stovky kilometrů.

O vývoji nové mapy jednají zástupci praktiků s ministerstvem zdravotnictví. Zřejmě nenaváže na projekt z covidu, ale vznikne nově.

Zpřehlednit situaci by měla i nově spuštěná EZKarta, která zobrazuje každému očkování od ledna 2023. Díky tomu vidí lékař i u pacienta, který u něj není registrován a přišel kvůli vakcíně, jestli danou látku už dříve nedostal.

Pokud by mu ji aplikoval v krátké době znovu, pojišťovna mu neuzná úhradu a šlo by to na jeho náklady, což některé lékaře odrazovalo od toho, aby pacienty „zvenčí“ brali.

Zájem o přeočkování je dramatický. Ministerstvo shání další vakcíny proti černému kašli

Domácí

Reklama

Výběr článků

Načítám