Hlavní obsah

Praha 6 nechce na svém území sochu Atatürka

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Radnice Prahy 6 nevyhoví žádosti turecké strany o to, aby na jejím území mohla stát socha prvního tureckého prezidenta Mustafy Kemala Atatürka. ČTK to dnes sdělil mluvčí městské části Marek Zeman. Se žádostí o možnost vztyčení sochy ke stému výročí vzniku Turecké republiky se na začátku roku na radnici obrátil turecký velvyslanec Egemen Bagis.

Foto: Murat Cetinmuhurdar/ppo, Reuters

Turecký prezident Erdogan v doprovodu nejvyšších vojenských velitelů a členů kabinetu navštívil Anitkabir, mauzoleum zakladatele moderního Turecka Mustafy Kemala Atatürka. Ilustrační snímek

Článek

„Celou věc jsme důkladně posoudili, zabýval se tím jednak náš odbor územního rozvoje a konzultovali jsme to také s ministerstvem zahraničních věcí a rozhodli jsme se instalaci sochy nerealizovat. V tomto duchu jsem také informoval tureckého velvyslance,“ uvedl starosta Jakub Stárek (ODS).

Třímetrovou sochu na metr a půl vysokém podstavci zamýšlelo turecké velvyslanectví podle Deníku N vztyčit v parku u ulic Na Větrníku a Ankarská na Břevnově. Turecká ambasáda sídlí na druhém konci Prahy 6 na Sibiřském náměstí v Bubenči nedaleko Stromovky.

Atatürk se narodil jako Mustafa Ali Riza oglu 19. května 1881 v Soluni, která tehdy patřila Osmanské říši. Jako důstojník turecké armády se účastnil několika válek a bitev a po skončení první světové války byl tvrdým vyjednávačem o mírových smlouvách a nakonec se stal prvním tureckým prezidentem.

Foto: Archiv občana nespokojeného se sochou

Nákres sochy Atatürka

Socha Atatürka na Praze 6 vzbuzuje odpor i otázky

Domácí

Mustafa Kemal, kterému přisvojil parlament oficiální přezdívku Atatürk (Otec Turků), usiloval ve funkci prvního tureckého prezidenta, kterým se stal v roce 1923, o překonání islámské minulosti země a o vytvoření moderního tureckého světského státu. Zasloužil se také o industrializaci země, emancipaci tureckých žen a zavedení latinky. Autokratickými metodami vládl až do své smrti 10. listopadu 1938.

V roce 2015 se objevily informace o možném umístění Atatürkovy sochy v Karlových Varech, kde se v roce 1918 léčil. Proti tomu kvůli genocidě Arménů v posledních letech Osmanské říše protestovala česká arménská komunita.

Turecko zvedlo daň z pohonných hmot o 200 procent

Ekonomika

Reklama

Související témata:
Mustafa Kemal Atatürk

Výběr článků

Načítám