Hlavní obsah

Turecko zvedlo daň z pohonných hmot o 200 procent

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

O 200 procent zvedlo Turecko od neděle daň na paliva včetně benzinu a nafty. Chce tak prý pokrýt ztráty způsobené únorovým zemětřesením, informovala agentura Bloomberg.

Foto: Profimedia.cz

Noční pohled na tureckou finanční metropoli Istanbul. Ilustrační foto

Článek

Zvýšení zdanění paliv má podle agentury kromě pokrytí ztrát způsobených zemětřesením umožnit také ministerstvu financí udržovat značné hotovostní rezervy.

Podle deníku Daily Sabah, který se odvolává věstník turecké vlády, cena litru benzinu u čerpadel vzroste v průměru o šest tureckých lir (4,85 koruny).

Vláda odhaduje, že únorové otřesy, při nichž v Turecku přišlo o život více než 50 tisíc lidí, způsobily škody za více než 100 miliard dolarů (bezmála 2,4 bilionu korun).

Foto: Umit Bektas, Reuters

Letecký pohled ukazuje prázdné pozemky v centru města Antakya poté, co byly některé budovy zasažené zemětřesením zbourány a odstraněny trosky v provincii Hatay v Turecku

Paliva v Turecku jsou v porovnání s Českou republikou nebo EU sice levnější, když litr benzinu i nafty stojí méně než euro, jejich zdražení se ale promítne do celkových životních nákladů, protože ovlivňují náklady na dopravu, základní zboží a služby.

Podle listu Daily Sabah se daň na litr benzínu zvedá z 2,52 turecké liry (zhruba dvě koruny) na 7,52 turecké liry (zhruba šest korun) za litr. Daň z motorové nafty pak vzroste z 2,05 turecké liry (bezmála 1,7 koruny) na 7,05 turecké liry (5,7 koruny).

Experti očekávají, že rozhodnutí vlády drasticky zvýšit daň z pohonných hmot zvýší tureckou meziroční inflaci, která v současnosti činí 38 procent.

„Zvýšení daně z paliv přinese sérii zdražování. Inflace by tak na konci roku mohla stoupnout zhruba o 60 procent,“ prohlásil ekonom Cem Çakmakli z istanbulské univerzity.

Inflace v Turecku klesla pod 40 procent, je nejníž za rok a půl

Ekonomika

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám