Hlavní obsah

Praha 1 zakázala noční vjezd do části Starého Města

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha
Aktualizováno

Do značné části pražského Starého Města je od noci na pátek vjezd zakázán. Radnice Prahy 1 se rozhodla přistoupit ke změně úpravy provozu kvůli ochraně rezidentů. Zákazové značky s dodatkovou cedulkou se objevily v Pařížské, Dlouhé, Rybné, Břehové a Kozí ulici.

Noční zákaz vjezdu do Starého MěstaVideo: Novinky

 
Článek

„Cílem návrhu je zachování klidného a bezpečného prostředí pro pohodu obyvatel, ochranu životního prostředí a celkovou kvalitu života,“ uvedla v odůvodnění návrhu, který by měl v čase od 22:00 do 6:00 zapovídat vjezd a průjezd do oblasti vymezené Dvořákovým nábřežím, Pařížskou a Revoluční.

Značky jsou doplněny dodatkovou tabulkou s čase a dovětkem „mimo dopravní obsluhy“.

Foto: Michaela Říhová, ČTK

Přeškrtnutá dopravní zákazová značka na rohu Revoluční a Dlouhé ulice.

Dopravní obsluhou se slovy prováděcí vyhlášky pravidel provozu na pozemních komunikacích rozumí „vozidla zajišťující zásobování nebo lékařské, opravárenské, údržbářské, komunální a podobné služby, vozidla přepravující osobu těžce zdravotně postiženou, vozidla taxislužby a vozidla, jejichž řidiči, provozovatelé nebo přepravované osoby mají v místech za značkou bydliště, ubytování, sídlo nebo nemovitost“.

Foto: Mapy.cz

Oblast nočního zákazu vjezdu na Praze 1

Podle mluvčí Prahy 1 Karoliny Šnejdarové začne noční zákaz vjezdu platit od čtvrtka, přičemž městská policie i policie budou moci zastavovat v noci řidiče a zjišťovat, zda respektují dopravní značení, a případně požadovat vysvětlení, proč do zákazu vjeli.

Podle mluvčí se v oblasti například opakovaně konaly „závody“ sportovních vozů.

Praha 1 již v minulosti krátkodobě během několika víkendů zkusila uzavřít vjezd do Dlouhé a okolních ulic pro nerezidenty.

Stávka může ovlivnit provoz v Praze

Domácí

Po roce hodlá městská část opatření vyhodnotit.

Hlavní město dlouhodobě usiluje o zklidnění dopravy v centru i vyřešení systému parkování.

V uvažuje se například o zpoplatnění vjezdu. Omezení by se mělo týkat pouze některých oblastí památkové rezervace v části Malé Strany a u Smetanova nábřeží. Poplatek by se netýkal rezidentů nebo místních podnikatelů. Vedení magistrátu poukazuje na fakt, že silný automobilový provoz v některých lokalitách zásadně zpomaluje provoz MHD, což se následně přenáší do spolehlivosti celého systému povrchové dopravy.

Foto: Novinky

Noční zákaz vjezdu v části Prahy 1

Žádná shoda není, zpoplatnění vjezdu do centra Prahy je jen populistický výkřik, zní ze Spolu

Domácí

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám