Hlavní obsah

Stávka může ovlivnit provoz v Praze

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Shromáždění odborů a odborových svazů plánovaná na pondělí 27. listopadu mohou ovlivnit dopravu v Praze. Větší shromáždění jsou naplánována na Palachově náměstí a Malostranském náměstí a jedno menší na Jungmannově náměstí.

Foto: Novinky

Ilustrační foto

Článek

Začátky některých shromáždění organizátoři oficiálně ohlásili na 8 hodin, podle informací magistrátu odstartují ale až od 13 hodin. Do té doby budou svolavatelé na místech konat přípravné práce, které mohou od dopoledne, přibližně od 11 hodin, omezit dopravu.

Akce na Malostranském náměstí by podle organizátorů měla skončit ve 14:30 hodin. Dopravy se může dotknou od 11 do 15 hodin, takže není vyloučen odklon linek městské hromadné dopravy.

Bližší informace konkrétních opatřeních v městské hromadné dopravě budou zveřejněny na stránkách Dopravního podniku hl. m. Prahy.

Bude nás milion, fandí si odboráři

Ekonomika

„Velká stávka 27. listopadu by se provozu pražské hromadné dopravy měla dotknout jen minimálně. Odborové organizace zaměstnanců dopravního podniku se stávky nezúčastní,“ konstatoval náměstek primátora Zdeněk Hřib (Piráti).

Protest proti vládním škrtům někteří zaměstnanci vyjádří pouze slovně anebo symbolicky oblečením výstražných vest.

„Pokud dojde k odklonům od běžné trasy zavedených linek z důvodu zvýšeného pohybu osob po městě, bude o tom dopravní podnik včas informovat cestující na svých webových stránkách,“ ujistil Hřib.

Předpokládá se i sraz u Úřadu vlády

Na všechna shromáždění bude dohlížet Policie ČR, která může v případě potřeby operativně řídit či zastavit dopravu, a také strážníci městské policie.

Cílem středečního jednání, které svolal primátor Bohuslav Svoboda (ODS), bylo zkoordinovat postup magistrátu, dopravního podniku, Policie ČR, městské policie a dalších tak, aby vliv na dopravu a Pražany byl co nejmenší.

Informován byl také hasičský záchranný sbor, zdravotnická záchranná služba a dotčené městské části.

„V tuto chvíli neznáme přesný rozsah jednotlivých akcí, tudíž nelze připravit konkrétní dopravní opatření s předstihem,“ uvedl vedoucí odboru Řízení a kontrola provozu DPP Robert Domašínský.

„Jsme ve spojení s příslušnými policejními složkami a budeme připraveni podle reálného vývoje situace řídit provoz jednotlivých linek veřejné dopravy operativně dispečersky,“ doplnil Domašínský s tím, podnik na pondělí počítá s posílením služeb dispečerů.

Autobusy odborů a odborových svazů přivážející účastníky na shromáždění by měly postupně přijíždět na Letnou mezi pondělní 10. a 12. hodinou.

Účastníci by se pak měli sami přesouvat na místa shromáždění. Je pravděpodobné, že se účastníci zastaví také před Strakovou akademií, kde by mělo vzniknout i petiční místo. Na situaci bude i zde dohlížet policie.

Středula: Do stávky se zapojí desítka svazů včetně dopravního

Ekonomika

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám