Hlavní obsah

Pozor na šmejdy s byty. Tváří se jako realitka

Právo, Antonín Havlík

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Roky trvající nedostatek bytů poskytl prostor podvodníkům, kteří na internetu nabízejí jejich falešné pronájmy. Ze zájemců vylákají peníze a k předání klíčů vůbec nedojde. Poškození přicházejí o desítky tisíc korun.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Ilustrační foto

Článek

Podle zjištění Práva nepoctivci také útočí přímo na účty realitních společností, za které se pak vydávají, a přesouvají se na sociální sítě. Zvolí si falešnou identitu, pod kterou podávají lákavé nabídky na pronájem bytu. Ze zájemců vylákají zálohu a přestanou komunikovat. A není to jediný způsob, jak podvodníci tahají z lidí peníze.

Podávají lákavé nabídky na pronájem bytu, vylákají zálohu a přestanou komunikovat

„Složitější je situace ve chvíli, kdy například někdo přepronajímá byt, na který má on sám nájemní smlouvu, a tváří se jako majitel,“ popsal Právu další metodu podvodníků Hendrik Meyer, ředitel serveru Bezrealitky.cz, který se na nabídku bytů zaměřuje.

Epidemie prohloubila nerovnosti, zhoršuje se i dostupnost bydlení

Domácí

Server musel kvůli nepoctivcům nechat vyvinout sofistikovaný automatický systém vyhodnocující problémové inzeráty. „Dokáže detekovat nejen neadekvátně nízkou cenu, ale i jiné parametry. Analyzuje text inzerátu a všímá si předchozích aktivit inzerenta,“ dodal.

S pandemií koronaviru a s ní spojeným nižším stěhováním lidí ubylo podobných podvodníků, klamavé metody ale neustále vylepšují. Stojí za nimi i hackerské útoky.

„Dochází k rozesílání podvodných e-mailů od realitní kanceláře, do jejíhož účtu se podvodník nabourá a jejímž jménem pak vystupuje,“ řekla Hana Kontriš, manažerka inzertního serveru Sreality, který se na nabídku pronájmů zaměřuje.

V srpnu se začalo stavět nejvíce bytů za 13 let, dokončilo se jich ale méně než loni

Ekonomika

„Na kanceláře apelujeme, ať jsou obezřetné a promýšlejí si, na jaké nabídky klikají, a nevyplňují na požádání heslo ke svému účtu v běžné e-mailové komunikaci,“ poznamenala.

I menší města

Podvodníci své sítě rozšířili i na menší města. Hovoří o tom zkušenost mladé ženy, která v srpnu na internetu našla inzerát na dvoupokojový byt v Jindřichově Hradci. Dohodla si s údajným majitelem prohlídku, ten ještě před setkáním trval na zaslání vratné kauce skrze portál podobný službě Airbnb, nabízející krátkodobá ubytování.

Stránky však patřily podvodníkovi a na důvěryhodný web si jen hrály. Na poškozenou tlačil, že musí nemovitost pronajmout co nejdříve, a vylákal z ní více než 14 tisíc korun. Pak přestal odpovídat.

Nákladové nádraží Žižkov se promění v novou moderní čtvrť Prahy

Tipy a trendy

„Žena ani její partner tak nemají do dnešního dne pronajatý apartmán, ani své peníze zpět,“ uvedla k případu policejní mluvčí Hana Bílková Millerová.

Tlačí na platbu předem

„Tradičně se jedná o byt za skvělou cenu, prodávající se vydává za cizince nebo někoho, kdo v Česku nežije, a proto pronájem musí řešit přes prostředníka. Snaží se vyvést komunikaci se zájemcem mimo naši bezpečnou komunikační platformu s výmluvou, že se do ní například nemůže registrovat nebo mu zprávy padají do spamu. Tlačí na zaslání předplatby, aby mohl byt okamžitě zarezervovat. Pokud však zájemce peníze pošle, přestane komunikovat,“ řekl Meyer.

Toto chování je podle něj v současnosti jejich portál schopen identifikovat a inzeráty smazat. I proto se podvodníci přesouvají na méně kontrolované platformy a sociální sítě.

Průměrný věk kupujících nemovitosti poroste

Finance

Redakce Práva má e-mailovou komunikaci s podvodníky k dispozici. Obsahuje srozumitelné informace se základními údaji o bytu včetně přesné adresy, požadované částce a pokynech, kam peníze zaslat.

Hrozí jim až pět let

„Vzhledem k pracovnímu vytížení nejsem schopna přijet do ČR, pošlete kauci přes server Airbnb, který zprostředkuje dodání klíčů a dokumentů k prohlídce. To jsou jejich pravidla,“ napsal lámanou češtinou podvodník s fiktivním jménem Jana Koucká, spolu s žádostí o doplnění osobních údajů. Pak se domáhal platby.

Nejvíce podezřelých inzerátů nabízejí byty v Praze. „Je třeba obezřetnosti a ověřit si na katastru nemovitostí, kdo je skutečným majitelem bytu, a při sepisování smlouvy požadovat doklad totožnosti,“ uvedl policejní mluvčí Jan Daněk.

Architektka navrhla sociální bydlení, ve kterém se nájemníci cítí jako plnohodnotní majitelé

Tipy a trendy

Podvodníkům v případě dopadení a odsouzení za trestný čin podvod hrozí až pět let vězení podle způsobené škody.

Anketa

Setkali jste se s podvodným jednáním při pronájmu nemovitostí?
Ano
28,1 %
Ne
71,9 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 2894 čtenářů.

Reklama

Výběr článků

Načítám