Hlavní obsah

V srpnu se začalo stavět nejvíce bytů za 13 let, dokončilo se jich ale méně než loni

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Stavební produkce v srpnu reálně meziročně vzrostla o 1,2 procenta. Oproti červenci potom byla vyšší o 0,1 procenta. Vyplývá to z dat, jež ve čtvrtek zveřejnil Český statistický úřad (ČSÚ). Stavební úřady vydaly meziročně o 7,6 procenta stavebních povolení více a orientační hodnota povolených projektů vzrostla o 31,4 procenta. Bytů se začalo stavět nejvíce za 13 let.

Foto: Novinky

Stavební produkce

Článek

„V srpnu se růst ve stavebnictví obnovil, produkce mírně vzrostla jak meziročně, tak meziměsíčně,“ konstatovala vedoucí oddělení statistiky stavebnictví a bytové výstavby ČSÚ Petra Cuřínová.

„Ovšem vzhledem k poměrně nízkým srovnávacím základnám to není očekávané nastartování tempa. Meziroční indexy stavební produkce tlumí také zrychlující navyšování cen stavebních prací i materiálů,” dodala Cuřínová.

Celkem stavební úřady vydaly 8184 stavebních povolení, což představuje meziroční nárůst o 7,6 procenta. Orientační hodnota těchto staveb se zvýšila o 31,4 procenta na 40,8 miliardy korun.

Stavebnictví zpomaluje, v červenci se stavělo méně

Ekonomika

„Orientační hodnota stavebních povolení vzrostla o třetinu zejména v nové bytové výstavbě a na změnách inženýrských staveb, kde bylo povoleno několik staveb nad miliardu korun,” doplnila Silvie Lukavcová z oddělení statistiky stavebnictví a bytové výstavby.

V srpnu se začalo stavět 4 503 bytů, což je o 40,2 procenta více než ve stejném měsíci loňského roku a nejvíce za posledních 13 let.

Na druhé straně však klesl počet bytů, které se v tomto měsíci podařilo dokončit. Bylo to 2 179 bytů, což je o 27,6 procenta méně než loni v srpnu.

Reklama

Související články

Průmysl v červenci rostl o sedm procent

Průmyslová produkce v červenci reálně meziročně vzrostla o 7 procent. Meziměsíčně byla vyšší o 2,1 procenta. Hodnota nových zakázek se v tomto odvětví...

Výběr článků

Načítám