Hlavní obsah

Povinné ručení se bude vztahovat i na elektrokoloběžky

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Povinné ručení bude zřejmě nutné platit za více druhů vozidel. Nově se má vztahovat třeba na elektrické koloběžky, segwaye, sněžné skútry či motorová golfová vozítka. Povinnost platit toto pojištění odpovědnosti z provozu vozidla také přejde z vlastníka na skutečného provozovatele vozu. Počítá s tím návrh nového zákona, který v úterý v úvodním kole podpořila Sněmovna. Politici v úterý večer po zdlouhavém jednání o programu schválili v prvním čtení několik norem.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Jednání Poslanecké sněmovny

Článek

Norma převádí do českého práva evropskou směrnici, účinná by měla být od Vánoc. Zákon musí ještě projít čteními ve Sněmovně, závěrečným hlasováním, poté Senátem a musí získat podpis prezidenta. Platit by měl od 23. prosince.

Zákon, který poslanci schválili kolem deváté hodiny večer, nově definuje pojem vozidlo, čímž rozšiřuje okruh vozidel, za která bude nutné povinné ručení platit. Nově se tato povinnost bude vztahovat na všechna motorová vozidla s konstrukční rychlostí vyšší než 25 kilometrů za hodinu a na motorová vozidla s konstrukční rychlostí vyšší než 14 kilometrů za hodinu, která váží víc než 25 kilogramů. Zákon zároveň stanovuje, že za motorová vozidla se považují ta, kde je motor hlavním zdrojem pohybu.

Pokud policista při kontrole vozidla podléhajícího povinnému pojištění zjistí, že toto vozidlo nemá povinné ručení, bude mít právo přikázat řidiči, aby takové vozidlo odstavil.

Poslanci si po pěti hodinách schválili program

Domácí

Výjimku budou mít například elektrokola, protože jejich primárním zdrojem energie je šlapání, a ne pouze přípojný motor. Výjimku budou mít také zahradní traktory, které se pohybují výhradně na soukromém pozemku. V momentě, kdy vyjedou mimo něj na silnici, stávají se vozidlem a musí mít pojištění, upozornilo již dříve ministerstvo financí.

Nově by podle zákona měl povinné ručení platit provozovatel vozidla, nikoli jeho vlastník. Změna podle důvodové zprávy k návrhu zákona vychází z negativních zkušeností s dosavadní právní úpravou při vyřizování přestupků, zániku pojištění nebo využívání systému bonusů a malusů při stanovení výše pojistného.

Nový zákon rovněž ruší takzvanou zelenou kartu pro prokazování zaplaceného povinného ručení na území Česka. Karta podle důvodové zprávy ztrácí svůj význam vzhledem k digitalizaci systému kontrol pojištění. Zelená karta tak bude nově sloužit pouze jako mezinárodní doklad o zaplacení pojištění odpovědnosti, pokud řidiči pojedou do zahraničí.

Zákon by měl zvýšit minimální limity pojistného plnění v případě újmy na zdraví, smrti nebo majetkové škody. Ve všech případech se limit zvyšuje z nynějších 25 milionů korun na 50 milionů korun. V případě újmy na zdraví nebo smrti se limit vztahuje na každou postiženou osobu, v případě majetkové škody je limit pro jednu škodní událost bez ohledu na počet poškozených.

Vlna schvalování po pěti hodinách jednání

Zákon poslanci schválili po deváté hodině večer. Jednají totiž do noci. Předtím během dne pět hodin projednávali program. Opozice na jednání navrhovala řešit například šifrovaný telefon ministra vnitra Víta Rakušana.

Po schválení programu prošly další normy, například ve zrychleném řízení elektronický systém tvorby právních předpisů e-Legislativa. Příští rok by měl být spuštěn v ověřovacím provozu.

Prvním čtením prošla také vládní novela, která zvyšuje pokuty pro lékárny až na 20 milionů za nezavedení léků do evidence. Opatření má ztížit vývoz léků do zahraničí.

Další novela, která prošla v prvním čtením, upravuje podmínky telemedicíny a pravidla pro vedení elektronické zdravotní dokumentace.

Klíčová látka v lécích na ucpaný nos nefunguje, zjistila FDA. Týká se to i přípravků prodávaných v ČR

Zdraví

Reklama

Výběr článků

Načítám