Hlavní obsah

Poslanci si po pěti hodinách schválili program

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Poslanecká sněmovna bude moci jednat opět i v noci z úterka na středu. Protlačila to vládní koalice, která chce v úterý projednat devět bodů. Ty by neměly být sporné, koalice se ale obává obstrukcí opozice. Jen schvalování programu zabralo poslancům pět hodin.

Živě: Jednání Poslanecké sněmovnyVideo: psp.cz

 
Článek

Hned na úvod schůze se totiž slova ujal šéf hnutí ANO Andrej Babiš, který chce, aby premiér Petr Fiala (ODS) odvolal ministra vnitra Víta Rakušana (STAN) kvůli šifrovanému telefonu. A to kvůli tomu, že měl stejný, jaký používali také lidé zapojení do pražské korupční kauzy Dozimetr.

„Organizovaný zločin má svého ministra, to tady ještě nebylo. Má za cíl rozkrádat státní finance,“ rozčiluje se Babiš za řečnickým pultem.

Server iDNES.cz totiž napsal, že Rakušan požádal o šifrovaný telefon po volbách do Sněmovny na podzim roku 2021 tehdejšího místopředsedu hnutí STAN a dlouholetého uživatele zařízení Stanislava Polčáka.

Rakušan řekl, že telefon v podstatě nepoužíval mimo jiné proto, že po nástupu do funkce ministra vnitra disponuje jiným zabezpečeným způsobem komunikace. Zařízení si pořídil kvůli „reálnému podezření“, že někdo odposlouchává prostory kanceláře.

Rakušan: Šifrovaný telefon měly mé děti mezi hračkami

Domácí

Babiš mluvil dvě hodiny. Návrh, aby se Sněmovna přednostně zabývala telefonem ministra vnitra, opozice neprosadila. Stejně tak neuspěly další návrhy na jednání o zelené politice EU, vládní reklamní kampani o krocích kabinetu či dovozu ukrajinského obilí.

Poslanci absolvovali o programu kolem 25 hlasování.

Hned na úvod schůze poslanci hlasy vládní koalice schválili, že v úterý mohou jednat i po 19., 21. i 24. hodině. Navrhl to předseda poslaneckého klubu ODS Marek Benda po dohodě všech pěti koaličních klubů.

Vysvětlil to tak, že se obává opozičních obstrukcí. „Pevně doufám, že devět bodů, které byly domluveny na grémiu, budou ukončeny dříve. Ale kdyby se nám náhodou protáhnulo jednání o programu, tak abychom věděli, že těch devět bodů chceme dodělat,“ zdůraznil na plénu.

Poslanci přitom v úterý nemají v plánu jednat o nějak výrazně sporných zákonech. V úvodním kole by měli jednat například o rozšíření okruhu vozidel, na něž se vztahuje takzvané povinné ručení, nebo o návrhu na regulaci prodeje kratomu a obdobných látek a zvýšení postihů za nezavedení léků v lékárnách do evidence.

Do závěrečného schvalování by mohla Sněmovna poslat předlohu, která mění odměňování obecních a krajských zastupitelů. Také by zákonodárci měli do třetího čtení poslat ústavní novelu, jež stanoví pevný termín pro senátní, krajské a obecní volby a zaručí stálejší senátní volební obvody.

Šetříme. Sněmovna seškrtá čtvrtinu výdajů na zahraniční cesty poslanců

Domácí

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám