Hlavní obsah

Povinná registrace a pokuta až 100 tisíc. Vláda schválila návrh zákona o lobbingu

Praha
Aktualizováno

Transparentnější lobbování, nižší korupce a menší střet zájmů. To si vláda Andreje Babiše (ANO) slibuje od návrhu zákona o lobbování, který v úterý schválila. Předloha teď zamíří do Poslanecké sněmovny.

Foto: Milan Malíček, Právo

Ministryně spravedlnosti Marie Benešová (za ANO)

Článek

O schválení návrhu zákona, který předložila ministryně spravedlnosti Marie Benešová (za ANO), informoval tiskový odbor Úřadu vlády.

„Tento zákon se chystal od roku 2005 a až dnes spatřuje světlo světa. V ostatních zemích tento zákon funguje,” komentovala Benešová.

„Za ministerstvo vnitra s tím souhlasíme, uvidíme, jaké změny to dozná v Poslanecké sněmovně,“ řekl při příchodu na jednání vlády vicepremiér a ministr vnitra Jan Hamáček (ČSSD). Ministerstvo vnitra bylo spolupředkladatelem zákona.

Pod zákonem zákonodárci i náměstci

Lobbování nemá v současnosti v České republice žádná pravidla. Politici se už několikrát pokoušeli dát lobbingu jasné mantinely, ale pokaždé neúspěšně. Bezpečnostní informační služba přitom pravidelně upozorňuje na to, že lobbisté nežádoucím způsobem ovlivňují rozhodování veřejných činitelů.

Ministerstvo spravedlnosti chce prostřednictvím zákona odlišit standardní lobbování za změnu legislativy od lobbování zákulisního a záměrně netransparentního. Návrh definuje lobbování jako „soustavnou činnost spočívající v komunikaci, uskutečňovanou lobbistou za účelem ovlivnění jednání lobbovaného“.

Pod zákonem by byli poslanci a senátoři i jejich asistenti, ministři a jejich náměstci, poradci a konzultanti, šéfové a podšéfové státních správních orgánů. Dopadne i na kancléře obou komor parlamentu i Hradu, vedení NKÚ, členy bankovní rady či pracovníky kanceláří ministrů.

Návrh svěřuje Úřadu pro dohled nad hospodařením politických stran projednávání přestupků lobbistů a lobbovaných

Lobbistou ve smyslu předkládaného zákona se může stát jen svéprávný člověk, který nebyl pravomocně odsouzený pro úmyslný trestný čin spáchaný v souvislosti s lobbováním - nebo byl, ale jeho odsouzení je už zahlazené.

Lobbista, který hodlá lobbovat, bude mít povinnost lobbovaného upozornit na to, že je lobbistou, a uvést, čí zájmy hájí. Hlavním nástrojem pro zvýšení transparentnosti má být zavedení registru evidujícího jak lobbisty, tak lobbované.

Vznikne rejstřík lobbistů

Pokud budou chtít lobbisté nadále provozovat lobbování legálně, budou muset o zápis do registru požádat Úřad pro dohled nad hospodařením politických stran a politických hnutí. Lobbované budou do registru povinně hlásit státní orgány, u nichž lobbovaní působí.

Návrh svěřuje Úřadu pro dohled nad hospodařením politických stran také projednávání přestupků lobbistů a lobbovaných. Úřad bude moci uložit pokutu až 100 tisíc korun, lobbistům navíc také trest zveřejnění přestupku nebo zákaz činnosti až na tři roky.

Ministerstvo spravedlnosti návrh původně poslalo k projednání koncem loňského roku. Předpis však narazil v Legislativní radě vlády, která ho vrátila k přepracování.

I k současnému návrhu se sešlo několik připomínek. Například kraje nesouhlasí s širokou definicí lobbisty, která zahrnuje asociace, svazy, sdružení či spolky. Proti svému zařazení mezi lobbisty protestují rovněž profesní komory, například Česká lékařská komora či Česká komora architektů.

Reklama

Výběr článků

Načítám