Hlavní obsah

Potřebujeme lidem dávat práci, ne sociální dávky, řekl Zeman

Novinky, Václav Lang
Praha
Aktualizováno

Prezident Miloš Zeman se po své pondělní návštěvě jednání tripartity vyjádřil mimo jiné na téma zaměstnanosti a sociálních dávek. Podle něj je zapotřebí dávat lidem práci, a nikoli sociální dávky. Podporuje také zvýšení minimální mzdy.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Prezident Miloš Zeman a premiér Bohuslav Sobotka na tiskové konferenci po jednání tripartity

Článek

Zvýšení minimální mzdy prezident podle svých slov podporuje. „Jeden z argumentů pro toto zvýšení vidím i v tom, že v celé řadě profesí je část mzdy vyplácena načerno,“ prohlásil na tiskové konferenci po jednání tripartity. Výsledkem jsou tak daňové úniky, ale i to, že dotyčný bude mít v budoucnu nižší důchod, který se odvíjí od pobírané mzdy.

Vymezil se nicméně proti přehnaným sociálním dávkám. Podle Zemana nemůžeme na jedné straně tvrdit, že zvyšujeme minimální mzdu proto, abychom zvýšili rozdíl mezi ní a sociálními dávkami, a na druhé straně ty nůžky zase svírat přehnanými opatřeními v oblasti sociálních dávek. Prezident se proto ztotožnil se sloganem: Potřebujeme lidem dávat práci, nikoli sociální dávky.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Podle něj je možné začít tento slogan uplatňovat v praxi, neboť se daří zvyšovat počet volných pracovních míst.

Vládu pochválil, že vytvořila atmosféru důvěry, která vede k vyšší ochotě lidí investovat, spořit a utrácet.

Prolomení limitů bude, očekává Zeman

Zástupci tripartity se shodli na nutnosti přijmout akční plán na podporu hospodářského růstu a zaměstnanosti.

Všichni se vyslovili také pro zavedení elektronické evidence tržeb od roku 2016. „Pro zavedení elektronické evidence tržeb má vláda ČR silnou podporu ze strany sociálních partnerů,“ oznámil premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) s tím, že takové opatření povede k omezení daňových úniků.

„Je nejvyšší čas – 25 let po revoluci – aby tu konečně všichni platili daně a poctivě podnikali,“ prohlásil prezident Svazu průmyslu a dopravy Jaroslav Hanák.

Na přetřes přišlo i téma možného prolomení těžebních limitů. Prezident Zeman prohlásil, že k němu pravděpodobně dojde. V takovém případě by podporoval konání krajského referenda. „Ale zda se k tomuto závěru dojde a kdy se k němu dojde, to si netroufám odhadovat, i když si myslím, že to bude spíše dříve než později,“ řekl Zeman.

„Budeme jednoznačně pro prolomení limitů,“ doplnil ho předseda ČMKOS Josef Středula.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám