Hlavní obsah

Potraviny by měly zlevnit, zintenzivníme kontroly, oznámil Fiala

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Stát zintenzivní kontroly v dodavatelském řetězci při výrobě a prodeji potravin. Když klesají ceny energií a paliv, měly by zlevnit potraviny, řekl ve středu po jednání kabinetu premiér Petr Fiala (ODS).

Foto: Petr Hloušek, Právo

Premiér Petr Fiala vystoupil v pátek 3. března 2023 na sjezdu Odborového svazu státních orgánů a organizací

Článek

„Klesají ceny energií a pohonných hmot, měly by proto zlevnit potraviny. Nenecháváme ale nic náhodě, vyvíjíme potřebný tlak. Cílem tak je, abychom zintenzivnili kontroly v dodavatelském řetězci,“ oznámil premiér na tiskové konferenci.

Doplnil, že musí být jasná a aktivní kontrola ze strany všech, kteří k tomu mají kompetence. Konkrétně zmínil například Českou obchodní inspekci.

„Cílem je, aby žádný subjekt nemohl situaci zneužívat a aby se ceny potravin začaly vracet na normální úroveň,“ uvedl. Poté se podle něj vrátí na normální úroveň i počet kontrol.

Jako kdyby obchodníci dokrmovali nosnice. Nekulu trápí i cena vajec

Ekonomika

Ministr zemědělství Zdeněk Nekula (KDU-ČSL) vytvořil kvůli cenám meziresortní skupinu. Tento týden se skupina sešla poprvé. Jsou v ní zástupci ministerstev zemědělství, průmyslu a financí, Úřadu vlády a Národní ekonomické rady vlády (NERV).

V budoucnu by se podle Nekuly měla zabývat také možnou úpravou legislativy týkající se slevových akcí v obchodech.

Nekula o tom, že „něco nehraje“ s cenami potravin mluví už delší dobu. Zmiňoval třeba vysokou cenu cukru či vajec. V úterý uvedl, že v oblasti cukru se již „zatlačilo“, a tak od ledna jeho cena klesla, dostala se pod hranici 30 korun na kilogram.

Česko trápí vysoká inflace, k níž z velké části přispívají i ceny potravin, již několik měsíců. Například cena rýže vzrostla za rok o 31,9 procenta, mouky o 36,1 procenta, vepřového masa o 31,1 procenta, polotučného trvanlivého mléka o 39,5 procenta, vajec o 95,2 procenta a cukru o 75,1 procenta.

Něco tady nehraje, řekl Nekula k cenám potravin

Domácí

Reklama

Výběr článků

Načítám