Hlavní obsah

Jako kdyby obchodníci dokrmovali nosnice. Nekulu trápí i cena vajec

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ministra zemědělství Zdeňka Nekulu (KDU-ČSL) dlouhodobě trápí ceny potravin v České republice. V úterý zmínil vysokou cenu vajec, kvůli které podal jeho resort další podnět na Úřad pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS). Uvedl také, že se tu odehrálo i něco v oblasti cukru. A na tiskovém brífinku dále naznačil, že viníkem jsou obchodníci, kteří zneužívají své postavení na trhu.

Foto: Vít Šimánek, ČTK

Ministr zemědělství Zdeněk Nekula (KDU-ČSL)

Článek

„Na příkladu vejce se opět ukazuje, jak obchodní řetězce zkouší vyšponovat ceny. Zatímco v lednu jim stačila přirážka jedna koruna na kus, tak letos v lednu už měli na vajíčku přirážku dvě koruny deset haléřů,“ uvedl v úterý ministr Nekula.

Jeho resort proto podal podnět k ÚOHS. „Požádáme úřad, aby prověřil, zda se obchodníci nedomlouvají a nezvyšují ceny,“ oznámil.

„Skoro by se zdálo, že obchodníci mají s prodejem vajec větší náklady než výrobci, a dokrmují nosnice přímo na pultech obchodů, protože velkou část ceny vejce tvoří právě krmivo,“ poznamenal dále Nekula s tím, že se ministerstvo se problematikou růstu cen dlouhodobě zabývá.

Něco tady nehraje, řekl Nekula k cenám potravin

Domácí

Po prvním jednání meziresortní pracovní skupiny, kde mají své zástupce také ministerstva financí a průmyslu a obchodu, se vrátil ministr také k ceně cukru.

„Něco se tu odehrálo v oblasti cukru, kdy došlo ke skokovému nárůstu. Neudělal to jeden řetězec, došlo ke koordinaci,“ uvedl s tím, že podle něj se v oblasti cukru „zatlačilo“, a tak od ledna jeho cena klesla, dostala se pod hranici 30 korun na kilogram.

Strop cen nebude

Nekula se vyjádřil také ke stropu cen v obchodech, které podle něj Česko na rozdíl od Slovenska nechce zavést. K poklesu podle něj povede zdravá konkurence mezi obchody.

K cenám potravin se ministr vyjádřil také v minulých týdnech. Tehdy podobně jako nyní uvedl, že občany trápí vysoké ceny potravin. A že to ministerstvo řeší. Zřídilo proto právě zmíněnou pracovní skupinu, která se v úterý sešla poprvé.

„Po dobu 14 dní bylo cílem sestavit meziresortní pracovní skupinu tak, abychom dokázali věci koordinovaně posouvat dopředu. Jednotlivé orgány spadají totiž pod jednotlivá ministerstva,“ řekl na dotaz Novinek, co v uplynulých 14 dnech ministerstvo a jeho pracovní skupina dělalo.

„Sejdeme se znovu za 14 dní, kdy budeme mít konkrétní výstupy, jak byly jednotlivé podněty prošetřeny a vysvětleny. V následujících týdnech a měsících budeme dále postupovat,“ doplnil.

Česko trápí dlouhodobě vysoká inflace, k níž z velké části přispívají právě i ceny potravin. Například cena rýže vzrostla za rok o 31,9 procenta, mouky o 36,1 procenta, vepřového masa o 31,1 procenta, polotučného trvanlivého mléka o 39,5 procenta, vajec o 95,2 procenta a zmíněného cukru o 75,1 procenta.

Nekula: Ceny potravin půjdou dolů

Ekonomika

Reklama

Výběr článků

Načítám