Hlavní obsah

Potravinové banky jsou prázdné

Už v sobotu bude podzimní kolo dobročinné Sbírky potravin, jejímž cílem je pomoci domácnostem i jednotlivým lidem v tíživé životní situaci. Akci pořádají potravinové banky.

Foto: Denisa Doležalová, Právo

Sabina Keprdová ukazuje zbytek zásob v ostravské potravinové bance.

Článek

Jak Právo zjistilo, převážná většina těchto neziskových organizací má nyní police svých skladů téměř prázdné, chybějí hlavně trvanlivé potraviny, chléb a třeba čerstvou zeleninu a ovoce dostávají banky průběžně od obchodních řetězců.

Potravinové banky dohlédnou na to, aby se k potřebným darované potraviny, ale například i hygienické balíčky opravdu dostaly. Většinou na každý kraj připadá jedna taková banka.

„Jdeme bohužel z krize do krize. Nejdříve to byl covid, pak začala válka na Ukrajině a teď je to zase energetická krize. Volá nám stále více a více lidí s tím, že potřebují pomoc. Přibylo hlavně důchodců, kteří po zaplacení složenek už nemají na jídlo, ale také se ozývají hodně samoživitelé. Z jednoho příjmu mají problém zajistit základní věci pro rodinu,“ řekla Právu Sabina Keprdová, ředitelka ostravské potravinové banky.

To je případ i staršího páru z jižních Čech. „Bohužel si zvolil špatného dodavatele energií. Nedávno jsme jim vezli kromě potravin i oblečení. Paní nám poslala mail, kde velmi děkovala a popisovala, co kam bude nosit. V těchto dnech nám volá a píše stále více lidí a obracejí se na nás také nové sociální odbory s žádostí o pomoc. Ta poptávka je asi o 30 procent vyšší,“ sdělila Právu Kristýna Škabradová, ředitelka Potravinové banky Jihočeského kraje, s tím, že například jedna odběratelská organizace, která odmítala přijímat potraviny po datu minimální trvanlivosti (pokud jsou označené, mohou se dál prodávat – pozn. red.), už je přijímá, protože situace jejích klientů se rapidně zhoršila.

Nikdy o pomoc nežádali

V brněnském azylovém zařízení Diecézní charity Domov sv. Markéty se mimo jiné zaměřují na rodiče samoživitele. Potravinová pomoc tak přišla jako dar z nebes v nelehké životní situaci pro paní Alenu a její tři děti. Po rozchodu s partnerem totiž Alena zůstala sama v pronajatém bytě, ale platba nájmu byla nad její síly. Zastání našla v Domově sv. Markéty.

Sociolog Prokop: Vláda musí pomoci chudším

Domácí

Klientka se podle svých slov chce co nejrychleji postavit na vlastní nohy a zařídit si nové bydlení, jenže ve chvíli, kdy si vyřizovala sociální dávky a hledala práci, měla pro chod rodiny jen velmi málo peněz. „Dostali jsme těstoviny, mléko, cukr, luštěniny, olej. Nyní, kdy se vše zdražilo, to pro nás byla velká pomoc, bez ní bychom to nezvládli. Podařilo se mi i našetřit synovi na školní aktovku, kterou si tak přál,“ popsala Alena.

„Je mi to strašně trapné, ale ocitl jsem se poprvé v životě v takové situaci, že potřebuji pomoc. To jsou slova, která nyní v potravinové bance slýcháme stále častěji. Na rozdíl od předchozích let,“ potvrdil Právu vedoucí hradecké potravinové banky Václav Pitucha s tím, že potravin mají naprostý nedostatek. „Trochu více než v minulých letech máme pouze drogerie. Například jsme ze státních hmotných rezerv získali dámské vložky,“ dodal Pitucha.

Prázdné regály centrálního skladu Potravinové banky Vysočina (PBV) v Ledči nad Sázavou takřka zastavily dodávky více než třem desítkám odběratelů z celého kraje. „Nemáme v podstatě nic, pár těstovin a nějakou rýži,“ řekla Právu místopředsedkyně PBV Iveta Vrbová. Podle ní se ztenčila i ochota lidí darovat. „Viděli jsme to už v rozdílu mezi loňskou podzimní sbírkou a letošní jarní. Na podzim nám lidé poskytli jednu tunu zboží, na jaře už jen polovinu,“ připomněla pracovnice charity.

Jak to funguje

„Poskytnout pomoc mohou naši zákazníci jednoduše. Stačí ke svému běžnému nákupu v košíku přihodit například těstoviny, rýži, luštěniny, konzervy, dětskou výživu, mléko, olej, cukr nebo základní dětskou drogerii. Po zakoupení vybraných produktů zbývá už jen odevzdat je dobrovolníkům za pokladnami, jejichž poznávacím znamením budou zelené zástěry s logem sbírky,“ řekla k akci, která proběhne v sobotu 12. listopadu od 8 do 18 hodin, Dana Bratánková z obchodního řetězce Billa, kde je možné se stejně jako v dalších vybraných obchodech do Sbírky potravin zapojit.

Velkoobchod Makro pak vybírá darované potraviny i v neděli 13. listopadu. Odevzdané zboží dále poputuje do skladů potravinových bank.

Anketa

Koupili jste někdy věci ve sbírce do potravinové banky?
Ano, přispívám pravidelně.
12,7 %
Jen když na akci náhodou narazím.
27,4 %
Ne
59,9 %
Celkem hlasovalo 2997 čtenářů.

Experti ministra brzdí: Podporu nekrátit

Domácí

Reklama

Výběr článků

Načítám