Hlavní obsah

Změny v seznamu rušených pošt. Radnice hlásí první úspěchy

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Vedení města Pardubice se v úterý setkalo se zástupci České pošty, aby společně projednali avizované rušení poboček na území Pardubic. Uzavřeno mělo být celkem sedm poboček. Nakonec zůstane otevřená alespoň jedna pošta na pátém a třetím městském obvodu. Zruší se místo toho pošta u nádraží.

Foto: Stanislava Benešová, Novinky

Česká pošta

Článek

Na seznamu poboček, které pošta v Pardubicích plánovala uzavřít, se objevily pobočky v ulicích Jana Zajíce, Na Drážce, na náměstí Dukelských hrdinů, v ulici Jana Palacha, Dražkovicích a také v ulicích Komenského a generála Svobody.

„Například zrušení pobočky v ulici Jana Palacha by pro naše obyvatele znamenalo značné komplikace. Jednak by tím byly zrušeny všechny pobočky v městském obvodu V, jednak je zrovna tato pobočka dopravně snadno obslužná a bezbariérová. Právě v případě pošty Jana Palacha tedy nevidíme jediný důvod, proč uzavírat právě ji,“ uvedl primátor Jan Nadrchal (ANO), podle něhož není možné nechat celý městský obvod bez jediné pobočky.

Konkrétně se v Pardubicích podařilo se vyjednat výměnu, kdy dojde k uzavření pobočky České pošty u vlakového nádraží, a naopak zůstane otevřena zmíněná pobočka v ulici Jana Palacha.

Jedna pošta pro 50 tisíc lidí nestačí. Radnice pro Ostravu-Jih poslala protestní nótu

Ekonomika

Zůstane zachována i pobočka Na Drážce. Uvažovaný počet rušených provozoven v Pardubicích se sníží ze sedmi na šest.

Díky tomuto jednání bude v každém městském obvodu, ve kterém je v současnosti pošta, alespoň jedna pobočka zachována,“ dodal Nadrchal.

Rušit se nebude ani pošta v Plzni

Ani pobočka České pošty v plzeňské části Černice se nakonec nezruší. Ve středu to potvrdil primátor města Roman Zarzycký (ANO), který se setkal se zástupci státního podniku. Vyjednávat se bude ještě o dalších dvou místech.

Podle původního návrhu mělo v Plzni zavřít třináct míst. „Podařilo se nám domluvit, že pobočka číslo devět v obchodním centru Olympia zůstane zachována,“ řekl Zarzycký.

Starosta příslušného městského obvodu Vladislav Sloup (OBČAS) rozhodnutí uvítal. „Jsem za výsledek rád, hlavně kvůli lidem. Dostávali jsme od nich desítky mailů, další volali nebo se mnou přímo mluvili. Vždyť bychom byli jediný městský obvod v Plzni bez pošty,“ podotkl.

Upozornil, že z Černic by lidé jinak museli jezdit až do Habrmannovy ulice na Slovanech, což je více než pět kilometrů od obchodního centra Olympia.

Primátor dále uvedl, že diskutovat ještě budou o zachování dalších dvou místech v Plzni. Podle neoficiální zpráv jde zřejmě o Skvrňany a Slovany.

„V tomto případě ale bude záviset na jednání s manažery pošty a jednotlivými starosty. Bohužel se musíme pohybovat v rámci, který nám stát a rozhodnutí vlády umožňuje. Nemůžeme si zcela diktovat, jaké pobočky chceme, jaké nikoliv,“ uzavřel.

Vláda potvrdila snížení počtu poboček České pošty o 300

Ekonomika

Reklama

Výběr článků

Načítám