Hlavní obsah

Posprejovaný památník nad Kořenovem probudil emoce

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Kořenov

Vlnu emocí vzedmul minulý týden posprejovaný památník obětem války nad Kořenovem na Jablonecku. Vandalové zhanobili žulový kříž nápisy Nazis raus, heslem španělských interbrigadistů No pasaran a přeškrtnutou svastikou.

Foto: Obec Kořenov

Památník válečným obětem nad Kořenovem

Článek

„Věřil jsem, že si můžeme dovolit luxus pohlížet na připomínky historických událostí jako na hmatatelné důkazy okamžiků našich dějin. Bohužel nejsme schopni dívat se na činy našich předků dospěle,“ reagoval na lavinu odpůrců obnoveného památníku účastník početné diskuse.

„Nejedná se o pomník obětem, ale pachatelům. Samotná symbolika je zarážející. Pruský válečný kříž, jako symbol velkoněmecké rozpínavosti,“ píše další z diskutujících.

Symbolický hřbitov s obelisky náhrobků se jmény domovských obcí válečných obětí a dominantou největšího kamenného kříže na světě v Česku, obnovil po poválečné destrukci v roce 2011 spolek Jizeran.

Vandalové zneuctili památník obětem války nad Kořenovem

Domácí

Žulový kříž na 959 metrů vysokém vrchu Hvězda budí emoce od vztyčení v roce 1944. Terčem nenávistného útoku se stal v posledních dvou letech potřetí.

Poslední nápisy, tj. insignie řádu německých rytířů, wehrmachtu i dnešního Bundeswehru, na kříži dlouho nevydržely.

„Okamžitě jsme je odstranili, a uděláme to znovu, pokud k něčemu takovému dojde. Kříž tam byl a bude. Památníky by se ničit neměly,“ prohlásil starosta Kořenova Luboš Marek (SLK).

„Záležitost vyšetřujeme,“ uvedla mluvčí liberecké krajské policie Dagmar Sochorová.

Památník považovaný některými badateli za mystické místo neonacistů, kde údajně v den Hitlerových narozenin 20. dubna hoří svíčky, slavnostně odhalil župní šéf NSDAP obergruppenführer SS Konrad Henlein (1898 až 1945).

„Budeme bojovat s fanatickým úsilím. Raději ať nás pohřbí pod troskami našich domovů, než abychom je v těžké hodině opustili,“ pronesl při odhalení památníku podle dobového tisku Henlein.

Vandalové v Ostravě sprejují nacistické symboly. Starosta vypsal odměnu

Krimi

„Žádné informace, že by zde nacisté pořádali mystické obřady, neexistují. Jde o pietní místo,“ tvrdí Radek Drahný, zástupce správce státem vlastněného památníku Správy Krkonošského národního parku.

Vlnu odporu vzedmula před deseti lety samotná obnova zničeného památníku vztyčeného údajnými neonacisty v rozporu se zákonem.

„Šlo o obnovu, jež nevyžadovala souhlas příslušných úřadů. Památník stojí v souladu s právními předpisy, což potvrdil i liberecký krajský úřad,“ konstatoval šéf stavebního úřadu v Desné na Jablonecku Aleš Nigrin.

„Obnovením památníku jsme chtěli demonstrovat, že v Jizerkách kdysi žili Němci a Češi vedle sebe. Vzájemně si pomáhali, protože v horách byste jinak ani nepřežili,“ prohlásil před časem jeden z představitelů spolku Jizeran.

Obnovený památník považuje za symbol smíření obyčejných lidí, kteří stejným dílem trpěli, aniž měli možnost volby.

Reklama

Výběr článků

Načítám