Hlavní obsah

Vandalové zneuctili památník obětem války nad Kořenovem

– Kořenov

Památník obětem válek na kopci Hvězda nad Kořenovem na Jablonecku zneuctily červeným sprejem nastříkané nápisy Nazis raus, No pasaran doplněné v kruhu přeškrtnutou svastikou.

Foto: Radek Kos

Poničený památník obětem válek na kopci Hvězda nad Kořenovem na Jablonecku

Článek

Pomalovaného tlapatého kříže, mj. insignie Řádu německých rytířů, wehrmachtu a dnešního Bundeswehru, si všimli v polovině tohoto týdne náhodní turisté. Pachatele může pomoci vypátrat kamerový záznam. Za posledních deset let je to zřejmě první případ, kdy se původně německý, krátce po válce zničený památník, stal někomu trnem v oku.

Památník na pomezí Jizerských hor a Krkonoš, jenž představuje symbolický hřbitov s dominantou zřejmě největšího kamenného kříže v Česku, se podařilo obnovit horskému spolku Jizeran v roce 2011. Kamenný kříž doplňuje dvojjazyčný Senekův citát „Žít znamená bojovat” (Zu leben heißt zu kämpfen) s doplňkem o jedinečnosti místa obnoveného s úctou k obětem válek.

Foto: Radek Kos

Poničený památník obětem válek na kopci Hvězda nad Kořenovem na Jablonecku

„Jde o jeden ze vzácných případů podobného vandalismu v Krkonoších a Jizerských horách. Takové věci se tady často nedějí. Vyšetřuje to policie,“ uvedl zástupce správce památníku Správy Krkonošského národního parku Radek Drahný.

Zhanobený kříž stojí naproti novogotické rozhledně Štěpánka (původně Stephanshöhe) rozestavěné na pokyn knížete Camilla Rohana a dokončené v roce 1892 Německým horským spolkem pro Ještědské a Jizerské hory. Prostor památníku monitoruje čtyřiadvacet hodin denně kamera umístěná na rozhledně. Záznam lze sledovat na webových stránkách krkonošské obce Kořenov.

„Odtud nám volali, že památník někdo poničil. Budeme se snažit ho uvést co možná nejdříve do původního stavu,“ doplnil Drahný.

Foto: web obce Kořenov

Pohled na památník z kamery umístěné na rozhledně Štěpánka

Kamenný kříž na 959 metrů vysoké Hvězdě budí emoce prakticky od vztyčení německými obyvateli hor a vojáky v roce 1944 na počest spolubojovníků padlých na frontách druhé světové války.

Kříž původně s vytesanou svastikou, považovaný mnohými Čechy stále za symbol nacistického teroru, pováleční revolucionáři rozstříleli na kusy a svrhli z úbočí Hvězdy. Památník uvedli do původního stavu občané, kteří toto místo nepovažují za oslavu nacismu, nýbrž symbol smíření obyčejných lidí, co stejným dílem trpěli, aniž měli možnost volby. Kameny kolem kříže opět nesou jména horských obcí, odkud válečné oběti pocházely.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám