Hlavní obsah

Na poštách půjdou vyřídit i sociální dávky

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Již v příštím roce by lidé s žádostí o některé sociální dávky nemuseli chodit na pracovní úřad, ale budou si je moci vyřídit na místní poště. Pošty by měly časem přebrat i některé další agendy od státních institucí a budou je umět zajistit levněji; případně v regionech, kde tyto státní organizace omezí činnost. Počítá s tím plán transformace České pošty, který ve čtvrtek představili ministr vnitra Vít Rakušan (STAN) a pověřený ředitel pošty Miroslav Štěpán.

Foto: Patrik Uhlíř, ČTK

Pobočka České pošty

Článek

„Jednáme s Úřadem práce ČR, mohlo by jít například o přijímání žádostí o dávky, jako jsou rodičovský příspěvek, sociální podpora nebo pohřebné,“ uvedl na dotaz Práva na tiskové konferenci Štěpán. Poskytování nových služeb pro stát chce pošta začít testovat v příštím roce a počítá s tím, že díky tomu získá příjmy ve stovkách milionů korun za rok.

Pošta nyní kalkuluje, zda za úkon bude státu účtovat poplatek v řádu desetikorun nebo stokorun, podle Štěpána náklady pro stát budou nižší, než na kolik dnes vyjde přebíraná agenda.

Není žádné tajemství, že není úplná spokojenost s činností na úřadech práce, a to máme nízkou nezaměstnanost
Ministr vnitra Vít Rakušan

Rakušan ujistil, že tyto služby nebudou placené občany. Pošta bude muset vyškolit personál, následně by se mohla snižovat personální kapacita úřadů, kde agenda dosud probíhala. „Není žádné tajemství, že není úplná spokojenost s činností na úřadech práce, a to máme nízkou nezaměstnanost. Když 2900 poboček pošt část agendy převezme, tak i občané budou spokojenější, bude blíž, může být i levnější,“ dodal Rakušan.

Pošty by v budoucnu ještě víc než dosud měly asistovat občanům s vyřizováním digitálních služeb státu. „Máme tu asi 20 procent občanů digitálně ne tak zdatných,“ zdůvodnil Rakušan.

Plán transformace nepočítá s další redukcí sítě poboček. Pobočky zachovají stávající listovní služby či výplatu dávek a důchodů poukázkami, i když zájem o tyto služby je stále nižší a jsou ztrátové.

Podle Štěpána chtějí otevřít služby i komerčním firmám, takže by mělo jít na poštách vybrat v hotovosti peníze z účtu kterékoli banky nebo si vyzvednout balíček kterékoli logistické společnosti.

Anketa

Je správné, že část agendy úřadů práce půjde vyřídit na poště?
Ano
13,5 %
Ne
86,5 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 2102 čtenářů.

Na záchranu České pošty bude muset stát vynaložit v letech 2024 až 2026 celkem 4,5 miliardy korun, další jednu až dvě miliardy si státní podnik plánuje půjčit od bank. Původně Rakušan odhadoval náklady na transformaci včetně úvěrů až na osm miliard korun. Pošta v posledních letech tvořila miliardové ztráty a musí splácet dluhy.

Česká pošta letos počítá se ztrátou 1,5 miliardy, odhad o dvě miliardy zlepšila

Ekonomika

Reklama

Výběr článků

Načítám