Hlavní obsah

Poslední šance na milostivé léto

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Dlužníci, kteří chtějí využít milostivého léta a výhodněji se zbavit exekucí, mají nyní poslední šanci zažádat exekutora o údaje, které jsou k tomu potřebné. Milostivé léto totiž trvá jen do 30. listopadu a exekutor má na odpověď patnáct dnů.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Dotaz exekutorovi je nejlepší zaslat co nejdříve, ideálně hned. Je to možné až do úterý, ale to už je velmi napjatý termín.

Exekutor by měl sdělit výši základní dlužné částky čili jistiny, která se musí uhradit, a číslo účtu, na nějž lze peníze zaslat.

Žádost je potřeba zaslat doporučeně a expresně poštou nebo datovou schránkou. Lidé by si měli uchovat i potvrzení o odeslání dopisu pro případné spory.

Dopis je možné zanést i na podatelnu příslušného exekučního úřadu a nechat si tam vystavit potvrzení o odevzdání, případně požádat o dodání příslušných informací, pokud k tomu bude exekutor svolný.

Od 15. listopadu raději osobně

„Po 15. 11. 2022 už dopis exekutorovi neposílejte, raději si s ním dohodněte návštěvu. Zároveň mu předejte dopis s informací, že využíváte milostivého léta. Nezapomeňte si nechat vystavit potvrzení o jeho převzetí,“ radí Člověk v tísni.

Milostivé léto i na dluhy pojistného

Finance

Vzor žádosti je možné si stáhnout například na webu Milostiveleto.cz. Do dopisu je možné uvést i e-mailovou adresu pro urychlení komunikace.

Jméno soudního exekutora lze najít v některém z dokumentů o exekuci. Může to být pověření exekutora, exekuční příkaz, nebo výzva exekutora.

Pokud si není člověk jist, je možné se podívat do Centrální evidence exekucí na webové adrese www.ceecr.cze nebo na kontaktních místech Czech ­POINT, například na poště. Se žádostí o radu lze využít i helplinku Člověka v tísni 770 600 800.

Nacher: Druhé milostivé léto komplikuje drahota

Domácí

Milostivé léto se vztahuje na exekuce před 28. říjnem 2021 a vymáhané soudním exekutorem. Týká se řízení u státních, krajských a obecních úřadů a u firem, jejichž vlastníky či spoluvlastníky tyto úřady jsou.

To jsou např. závazky vůči dopravním podnikům, technickým službám, veřejným nemocnicím, energetickým podnikům, zdravotní pojišťovně, obcím za nájem v obecních bytech. U České televize a rozhlasu mohou být dluhy z nezaplacených koncesionářských poplatků.

Po dodání informací musí dlužníci uhradit jistinu a odměnu exekutorovi ve výši 1815 korun do 30. listopadu.

K milostivému létu se připojily i banky

Finance

Reklama

Související témata:

Související články

Milostivé léto i na dluhy pojistného

Ministerstvo práce a sociálních věcí (MPSV) chystá vlastní obdobu milostivého léta. Týkat se má například dluhů u České správy sociálního zabezpečení (ČSSZ)....

Výběr článků

Načítám