Hlavní obsah

V Brně se rozloučili s generálem Emilem Bočkem

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Armáda i veřejnost se v Brně v bohunickém krematoriu rozloučily s generálem Emilem Bočkem. Poslední český žijící pilot britského Královského letectva (RAF) za druhé světové války zemřel 25. března nedlouho po 100. narozeninách. Poslední rozloučení proběhlo s vojenskými poctami.

Živě: Poslední rozloučení s válečným veteránem Emilem BočkemVideo: Novinky

 
Článek

Boček byl držitelem řady českých i britských válečných vyznamenání včetně Řádu Bílého lva I. třídy.

Na posledním rozloučení s veteránem, který v britském letectvu na strojích Supermarine Spitfire sloužil u československé 310. stíhací perutě, promluvil náčelník generálního štábu Karel Řehka. Za Velkou Británii se pohřbu zúčastnil velvyslanec Matthew Field.

Řehka připomněl Bočkův životní příběh a vyzdvihl jeho ochotu bojovat již v útlém věku za vlast. „Pane generále, děkujeme za všechno,“ uzavřel krátký proslov.

Ve 14. hodin přeletěly na úvod pohřbu nad smuteční síní letouny gripen, o hodinu později jej ukončil přelet vrtulníků. Kromě proslovů zazněly Bočkovy oblíbené melodie i státní hymna. Na počet generála vypálili vojáci čestné salvy.

Boček vyrazil bojovat proti nacistům o Vánocích roku 1939 ve svých 16 letech, aniž by cokoli doma řekl. Přes Slovensko, Maďarsko, Řecko a Turecko se dostal do Bejrútu a odtamtud lodí do Francie, kde zažil už jen ústupové boje. Poslední lodí se pak dostal do Británie, kde vstoupil do RAF a pracoval jako mechanik, i když snil o létání. To se mu nakonec splnilo. Britské velení ho poslalo na výcvik do Kanady. Do Británie se vrátil na podzim roku 1944 a u 310. stíhací perutě následně létal jako doprovod bombardérů.

Foto: Oldřich Danda, Právo

Emil Boček krátce poté, co se v roce 2016 proletěl v 93 letech spitfirem.

Boček, který po válce armádu opustil a pracoval jako mechanik a soustružník, se uznání dočkal až po listopadu 1989. 

Na létání nezapomněl a ještě v roce 2016 se ve Velké Británii proletěl ve spitfiru, který mohl i krátce pilotovat.

Hrdina, inspirativní člověk, vzpomínají na Bočka politici a armáda

Domácí

Reklama

Související články

Zemřel válečný veterán Emil Boček

Ve věku 100 let zemřel válečný veterán a příslušník čs. letectva ve Velké Británii Emil Boček. O dnešním úmrtí brněnského rodáka, posledního žijícího letce RAF...

Výběr článků

Načítám