Hlavní obsah

Hrdina, inspirativní člověk, vzpomínají na Bočka politici a armáda

Ve věku 100 let zemřel v sobotu válečný veterán a bývalý český stíhací pilot britského Královského letectva (RAF) Emil Boček. Byl posledním žijícím českým pilotem, který usedl v britské RAF do kokpitu stíhacího letounu. Významné české osobnosti na něj vzpomínají jako na hrdinu a inspirativního člověka.

Foto: Profimedia.cz

Zemřel válečný veterán Emil Boček

Článek

„Emil Boček prožil obdivuhodný život, stal se legendou a příkladem pro mnohé,“ uvedl prezident Petr Pavel.

„Generál Boček bojoval za to, aby naše země byla demokratická, svobodná a nezávislá. Ať odpočívá v pokoji,“ uvedl na twitterovém účtu premiér Petr Fiala (ODS).

„Zpráva o úmrtí generála Emila Bočka mě hluboce zasáhla. Nebyl to jen hrdina československého letectva Druhé světové války a inspirace pro naše vojenské piloty. Byl to především nesmírně vřelý a do poslední chvíle vitální člověk,“ řekl generál Karel Řehka.

„Generál Emil Boček se dožil požehnaného věku a byl a bude příkladem hrdinství pro nás i další generace. Jeho odchod znamená, že máme mnohem větší zodpovědnost, abychom nikdy nezapomněli, za co hrdinové jako on bojovali,“ napsala na svůj Twitter ministryně obrany Jana Černochová.

„S velkým zármutkem jsem přijal zprávu o úmrtí generála Emila Bočka. Poslední z generace pilotů, kteří bojovali ve druhé světové válce, nám byl vzorem a inspirací. Jsem rád, že jsem mu mohl minulý týden v Brně předat osobní dopis od krále Karla III. Čest jeho památce!,“ uvedl britský velvyslanec v ČR Matt Field.

Zemřel válečný veterán Emil Boček

Domácí

Reklama

Výběr článků

Načítám