Hlavní obsah
Online

Poslanec TOP 09 ve Sněmovně rozčílil opozici: Vaše referáty nám pošlete mailem, ušetříme si čas

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Poslanci v úterý zahájili mimořádnou schůzi, na které měli probrat v úvodním kole vládní konsolidační balíček. Také pokračovali v projednávání novely o zpomalení valorizace penzí a zpřísnění podmínek pro předčasné důchody. Novinky jednání sledovaly živě i v on-line reportáži.

Andrej Babiš ve Sněmovně vysvětluje, že ANO nebude obstruovatVideo: psp.cz

 
Článek

Zákony budí mezi vládním táborem a opozicí spory. Opozice předem ohlásila dlouhé jednání, nejsou vyloučeny ani noční diskuse.

Vážení čtenáři, úterní on-line přenos z mimořádné schůze Poslanecké sněmovny končí. O vývoji v dolní komoře Parlamentu vás budeme informovat od středy od 14 hodin, kdy bude schůze pokračovat jednáním o konsolidačním balíčku.

Schůze je přerušena do středy odpoledne

Následně předsedající schůze Markéta Pekarová Adamová (TOP 09) po 12 hodinách přerušila mimořádnou schůzi. Podle ní šlo o dohodu předsedů klubů.

Ve středu od 14 hodin budou zákonodárci pokračovat jednáním o konsolidačním balíčku.

Novely jsou ve třetím čtení

Poslanci posunuli zpomalení valorizací penzí a zpřísnění pravidel předčasných důchodů do třetího čtení.

Poslanci jdou hlasovat

Poslanci ukončili podrobnou rozpravu a jdou hlasovat.

Hlasovali o vrácení návrhu zákona garančnímu výboru k novému projednání, jak navrhovala Lucie Šafránková (SPD). To ale neprošlo. Následně zákonodárci kývli na návrh na zkrácení lhůty pro třetí čtení na sedm dní.

Poslanci začali podrobnou rozpravu

Předsedkyně Sněmovny Markéta Pekarová Adamová (TOP 09) jako předsedající schůze zahájila podrobnou rozpravu, kde zákonodárci představují své pozměňovací návrhy.

O slovo se hlásí šest poslanců. Ti se ale často ke svému pozměňovacímu návrhu jen přihlásí, protože o nich už mluvili v obecné rozpravě. Jednání tak rychle ubíhá.

Válek: Poslanci ANO předvádějí divadlo

„Když dnes ve Sněmovně poslouchám vystoupení poslanců ANO, tak nevycházím z údivu. Tahle parta byla osm let ve vládě a měla možnost všechny ty své dnešní knížecí rady zrealizovat. Vykašlali se na to. Místo toho zazdili důchodovou reformu, veřejné finance předali v troskách a primárním cílem byly zisky firem jejich šéfa,“ kritizuje na Twitteru dlouhé proslovy zástupců opozice ministr zdravotnictví Vlastimil Válek (TOP 09).

Podle něj je za to voliči „oprávněně poslali do opozice“. „A my ty nutné kroky prosadíme navzdory tomu divadlu, které dnes exministři a poslanci ANO předvádějí,“ zdůraznil.

Do obecné rozpravy se hlásí poslední poslanec

Ve Sněmovně se zřejmě blíží konec obecné rozpravy. V současné době se do ní hlásí už jen poslední poslanec. Tím je Vladimír Zlínský z SPD.

Síla z SPD pochválil Jurečku: Bojoval jste sám jako tygr

Poslanec SPD Jan Síla pochválil ministra práce a sociálních věcí Mariana Jurečku (KDU-ČSL). „Všiml jsem si, že minule, když jsme projednávali části důchodové reformy, jste tu byl sám. Nebyl tu skoro nikdo z ODS, ani ministr financí Zbyněk Stanjura, ani premiér Petr Fiala. Sám jste bojoval jako tygr,“ uvedl.

Do obecné rozpravy se hlásí ještě čtyři zákonodárci.

Foldyna: Doufám, že se na nás moc lidí nedívá

„Doufám, že se moc důchodců nedívá na to, jak tady hovoříme,“ komentoval jednání u řečnického pultu poslanec SPD Jaroslav Foldyna.

Ten se následně pustil do ministra práce a sociálních věcí Marina Jurečky (KDU-ČSL). „Nejste schopný se vžít do situace lidí, kterým je sedmdesát let. Argumentujete tady lichými argumenty k tomu, jak se přidávaly peníze. Pane ministře, zkuste někdy zajít mezi obyčejné lidi,“ vyzval ho. Jurečka na plénu uváděl, že senioři mají v průměru důchod kolem 20 tisíc.

Adámková k vládě: Dostali jste za úkol obstruovat

Změnu průběhu jednání kritizovali i další zástupci opozice. „Dostali jste za úkol obstruovat. Podařilo se vám to učinit minimálně na 18 minut,“ rozčílil Kučerův příspěvek Věru Adámkovou z ANO.

„Přijít k pultíku a vyštěknout tu pár urážek, na to papír nepotřebujete,“ dodala její stranická kolegyně Jana Berkovcová.

Následně se jednání uklidnilo a opět vystupují zástupci opozice s příspěvky k důchodové reformě. Do obecné rozpravy se jich hlásí ještě šest.

Už nejsem přesvědčen o tom, že to dneska stihneme, rozčílil se Králíček z ANO

Kučerova slova namíchla i poslance z ANO Roberta Králíčka. „Než jste vystoupil, byl jsem přesvědčen, že to dneska stihneme. Teď už o tom přesvědčen nejsem,“ řekl s tím, že je člen TOP 09 urazil.

Králíček proto přednesl procedurální návrh, který Sněmovna musí hlasovat okamžitě. „Navrhuji přerušení do pátku, abychom vám ty projevy mohli naposílat,“ vmetl Kučerovi.

To ale překvapilo ostatní koaliční poslance, kteří v sále neměli většinu. Jednání tak začali zdržovat a dávali další protinávrhy, aby vládní poslanci stačili doběhnout do sálu. Nakonec se sešli, a tak jednání přerušeno nebylo.

Kučera k opozici: Referáty nám pošlete mailem, ušetříme si čas

„Byla doba, kdy se poslanci styděli přijít sem se psanými referáty. Když je napíšete, pošlete nám je mailem, ušetříme si čas a zefektivníme práci Poslanecké sněmovny. Pošlete nám je, když si je po večerech píšete, respektive vaši asistenti,“ rýpl si nečekaně na plénu do opozice poslanec TOP 09 Michal Kučera.

Jeho slova okamžitě nadzvedla zástupce opozice, kteří se začali hlásit k faktickým poznámkám. „Bylo to od vás netaktní,“ rozčilovala se Berenika Peštová z ANO. „Tohle sem nepatří, někdo jede z patra, někdo má poznámky, někdo si to napíše,“ přidal se i její stranický kolega Patrik Nacher.

Wenzl: Vláda asi potřebuje finance na letadlo pro Zelenského

Poslanec hnutí ANO Milan Wenzl na plénu uvedl, že vláda snižuje životní úroveň seniorů. „Zamyslel jsem se, proč to vlastně takhle dělá. Zjistil jsem, že to je asi proto, že potřebuje finance na letadlo pro pana prezidenta z Ukrajiny. Nevím, kolikrát sem bude jezdit,“ uvedl na plénu. Reagoval tak na nedávnou návštěvu Volodymyra Zelenského v Praze.

Pak prohlásil, že se ve svém projevu radši vrátí k důchodové reformě. „Ta je spíš deformou stávajícího systému,“ podotkl.

Poslanci nejspíš schůzi po projednání reformy přeruší

Poslanci by podle informací Novinek z několika zdrojů měli po projednání částí důchodové reformy schůzi přerušit. Pokračovat by měla jednáním o konsolidačním balíčku ve středu od 14 hodin.

Možná tak nedojde k jednání až do brzkých ranních hodin. Dohoda se ale ještě může změnit. Přihlášky do obecné rozpravy v současné době přibývají, zákonodárců se o slovo hlásí ještě deset.

Jurečka: Změny se týkají budoucnosti

Na slova opozičních poslanců reaguje ministr práce a sociálních věcí Marian Jurečka (KDU-ČSL). „Děláme změny, které se týkají budoucnosti. Aby systém byl kvalitní, udržitelný a zajišťoval solidní důchody v budoucnu,“ zdůraznil na plénu.

Jeho slova podpořil i poslanec ODS Karel Hass. Podle něj se důchodové reforma zaměřuje na to, kam se ubírají demografická data.

Podle poslance hnutí ANO a stínového ministra práce a sociálních věcí Aleše Juchelky ale reforma v předložené podobě řeší parametry především pro současné důchodce. O slovo se hlásí ještě osm zástupců opozice.

Omezujete seniory, kteří se nemohou aktivně bránit, tepe vládu poslankyně ANO

Na plénu postupně vystupují opoziční poslanci, kteří stejně jako jejich šéfové kritizují důchodovou reformu. O slovo se jich hlásí ještě deset.

„Není to reforma, klidně to můžeme nazvat úspornými důchody. Je to omezování seniorů, lidí, kteří se nemohou aktivně bránit jako jiné skupiny,“ čte svůj projev například poslankyně ANO Lenka Dražilová.

Podle ní jsou pro ministra práce a sociálních věcí Mariana Jurečku (KDU-ČSL) důležitější jiné věci než „důstojný život seniorů“. S důchodovou reformou to ministr podle ní nemyslí vážně. „Rozhodli jste se potrestat generaci Husákových dětí,“ vyčetla vládě.

NačítámNačíst starší příspěvky

Reklama

Výběr článků

Načítám