Hlavní obsah

Poslankyně chtějí víc času na rodinu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

České poslankyně se rozhodly bojovat proti nepředvídatelnosti jednání Sněmovny. Mnohé z nich jsou matkami a těžko nachází čas na své děti. Poslankyně Marie Jílková (KDU-ČSL) tak spolu s více než třicítkou kolegyň a kolegů sepsala výzvu za přívětivější podmínky jednání Sněmovny. Na výzvu upozornily Seznam Zprávy.

Foto: Josef Horázný, ČTK

Poslankyně Marie Jílková (KDU-ČSL)

Článek

Jílková, která je matkou dvou dětí, jež ale žijí v Brně, uvedla, že často nedokáže říct, kdy se vrátí domů. „Asi nejlépe to vykresluje dotaz mých dětí: ‚Kdy se vrátíš z Prahy, mami?‘ A já jim odpovídám: ‚Snad ve středu, možná ve čtvrtek nebo taky v pátek‘,“ uvedla.

Pod její výzvu, ve které požaduje větší předvídatelnost mimořádných schůzí, sudý počet týdnů v jednacím řádu nebo povinnou minimálně osmihodinovou pauzu při obstrukcích, se podepsali kromě poslankyň Martiny Ochodnické (TOP 09) a Lucie Potůčkové (STAN) také mužští kolegové. Ti tvoří polovinu signatářů výzvy adresované předsedkyni Sněmovny Markétě Pekarové Adamové (TOP 09) a předsedům vládních stran. Výzvu z vládních stran nepodepsali jen poslanci ODS.

Podle Jílkové je běžnou praxí v zahraničí také hlasování na dálku, kdy je poslanec pověřen hlasováním za svého kolegu, nebo stanovení pevných hlasovacích časů. „Parlament a jeho pravidla jednání jsou živý organismus a průběžně se vyvíjejí, třeba dojdeme i k těmto posunům,“ dodala Jílková.

Babiš včera tvrdil, že začne chodit do Sněmovny. Dnes to nevyšlo

Domácí

Reklama

Související témata:
Marie Jílková

Výběr článků

Načítám