Hlavní obsah

Poslanec chce rozvolnit nedělní zákaz jízdy pro kamiony

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Nenápadná změna v jedné z momentálně projednávaných novel zákona o provozu na pozemních komunikacích by mohla dostat na silnice množství kamionů, na které se momentálně vztahuje zákaz jízdy. Počítá s ní návrh poslance ODS Stanislava Blahy, který chce, aby se rozšířil stávající seznam výjimek a část nákladních aut by mohla na silnice vyrazit v době, kdy lidé míří na víkend, případně se z něj vracejí.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Ilustrační foto

Článek

Zatímco nyní mají kamiony na dálnicích a silnicích I. tříd zákaz jízd v neděli a o svátcích od 13 do 22 hodin s tím, že během letních prázdnin se tento zákaz rozšiřuje i na část pátku, respektive soboty, návrh poslance Blahy předpokládá rozvolnění těchto pravidel, která již nyní obsahují řadu výjimek.

„Návrh směřuje ke zlepšení pracovních podmínek řidičů nákladních vozidel tím, že jim umožní i v době zákazu jízdy provést vykládku zboží na území České republiky a následně pak bez nákladu dojet do místa bydliště řidiče nebo sídla či provozovny dopravce,“ uvedl Blaha v odůvodnění jednoho z pozměňovacích návrhů, které k novele předložil.

Ten hospodářský výbor doporučil ke schválení. Norma prošla druhým čtením a čeká ji závěrečné schvalování.

Tohle hovoří za vše. Policie zveřejnila letecké záběry předjíždějících kamionů na D1

Krimi

Již nyní mohou některé kamiony jezdit bez ohledu na zákaz. Týká se to například přepravy živých zvířat, pohonných hmot či pokud přepravují zboží na nádraží či do přístavu. Výjimku má i zboží podléhající rychlé zkáze.

Nově by podle poslance měla být součástí seznamu výjimek i situace, kdy by kamion mířil do místa vykládky v ČR, i situace, kdy by po vyložení nákladu zamířil řidič do svého bydliště, případně provozovny dopravce.

Jelikož v dokladech se uvádí pouze místo trvalého pobytu, bylo by velmi obtížné kontrolovat, kam má řidič s nákladním vozem namířeno.

Zatímco dopravci by rozvolnění pravidel uvítali, lidem mířícím v pátek odpoledne na víkend, respektive vracejícím se v neděli domů by další kamiony na dálnicích způsobily komplikace.

Přetížené kamiony ničí dálnice, obce o výběr pokut nestojí

Domácí

Reklama

Výběr článků

Načítám