Hlavní obsah

Poslanec Bašta je stále hospitalizován s vážnou nemocí. Ve Sněmovně chybí už skoro půl roku

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Poslanec SPD a neúspěšný kandidát na prezidenta Jaroslav Bašta stále leží v nemocnici, potvrdil Novinkám zdroj z jeho blízkého okolí. Podle dřívějšího vyjádření předsedy strany Tomia Okamury bojuje s „náhlou a zákeřnou chorobou“. Ve Sněmovně chybí od dubna, tedy skoro už půl roku. Jeho výměnu na poslaneckém mandátu ale strana řešit nechce.

Foto: Novinky

Jaroslav Bašta ve volebním studiu Novinky.cz

Článek

O tom, že je Bašta v nemocnici, informovala média už koncem května. Server PrahaIn uvedl, že se má nacházet ve vážném stavu, mluvit se mělo dokonce i o jeho uvedení do umělého spánku.

Okamura v květnu řekl, že Bašta má „náhlou a zákeřnou chorobu“. Zdroj z jeho blízkého okolí Novinkám sdělil, že má jít o nemoc onkologického typu. Mluví se o nádoru v krku.

I po téměř půl roce má být poslanec stále hospitalizován. „Je stále v nemocnici,“ potvrdil Novinkám další zdroj z Baštova blízkého okolí. „Jeho stav se trochu zlepšuje, ale přiměřeně situaci,“ dodal. Bašta prý „hodně čte“, také má připravovat dotisk své knihy.

Poslanec Bašta je ve vážném stavu v nemocnici

Domácí

Ve Sněmovně Bašta hlasoval naposledy 24. března. Na dubnových schůzích už byl omluven „ze zdravotních důvodů“.

Členové vedení strany poslancovu nemoc nechtějí příliš komentovat. „Nemám žádné zprávy. Vím, že za ním byl v nemocnici předseda Tomio Okamura dvakrát, že spolu mluvili. Ale nemám zprávy ani o jeho diagnóze, protože ty se dávají jen rodině, ani o jeho zdravotním stavu. Od jeho asistentky jsem zjistil, že se mu vede lépe. Ale to je asi vše, co k panu Baštovi mohu v tuto chvíli říct,“ sdělil Novinkám předseda poslaneckého klubu SPD Radim Fiala.

I když od dubna na schůzích Sněmovny chybí, jeho výměnu strana podle Fialy nechystá. „Určitě to nebudeme řešit, protože mandát poslance získává konkrétní poslanec, nikoliv politická strana. Takže je jen na panu Baštovi, jak se rozhodne a jak se bude cítit, ale my mu ani takovou otázku pokládat nebudeme,“ zdůraznil předseda klubu redakci.

SPD má ve Sněmovně 20 poslanců, spolu s hnutím ANO je v opozici. Většinu v podobě 108 hlasů má ale vládní koalice, opozice tedy většinou nemá sílu na to, aby prosadila své návrhy. Hlas jednoho zákonodárce tedy opozičním klubům příliš nechybí. Od poslanců zní, že by bylo nelidské na Baštu tlačit, aby se ve své situaci poslaneckého mandátu vzdal.

Baštovi je 75 let, v lednu neúspěšně kandidoval za SPD na prezidenta. V prvním kole dostal někdejší disident necelých 4,5 procenta hlasů.

Prezidentský kandidát Bašta: Měli bychom se připravit na konec EU

Prezidentské volby

Reklama

Výběr článků

Načítám