Hlavní obsah

Poslanci v Afghánistánu: byla by škoda, kdyby mise skončila

– KÁBUL
Novinky, Jiří Ovčáček|, Kábul

Čeští poslanci v úterý brzy ráno místního času odletěli speciálem z Kandaháru do Kábulu. Odtud se přepravili vrtulníky do provincie Lógar, kde se setkali s českými vojáky z rekonstrukčního týmu. Pobyli s nimi asi dvě a půl hodiny.

Foto: Jiří Ovčáček, Novinky

Základna prostějovských výsadkářů v Afghánistánu

Článek

"Čeští vojáci mají velké plus, že se dokáží vcítit do mentality místních lidí, kteří je přijímají. Chápou, že jim rekonstrukční tým chce pomoci,“ řekl Novinkám nezařazený poslanec Petr Wolf. Za obrovskou škodu by považoval, kdyby musel tým v Afghánistánu skončit. "Zmařila by se práce těch lidí, byla by to ztráta našeho kreditu," mínil Wolf.

"Tady nejde jen o vojenskou akci, je to práce pro Afghánce,“ dodal k týmu. "Viděli jsme, že se projekt dobře rozjel,“ sdělil pak poslanec ČSSD Jan Hamáček.

"Kromě polní nemocnice v Kábulu, která bohužel končí, je z mého pohledu klíčová civilní část, která realizuje velmi zajímavé projekty ve spolupráci s místní samosprávou, což přispívá k rozvoji demokracie a občanské společnosti,“ řekla k týmu v Lógaru poslankyně zelených Kateřina Jacques. "Práce toho civilního týmu se neobejde bez spolupráce s armádou,“ doplnila. Jacques dostala od vojáků květinu.

Rozhodne středeční hlasování

Poslancům, kteří se v pondělí ocitli na základně pod minometnou palbou, vojáci ukázali základnu a došlo i na prohlídku bojových prostředků. Rekonstrukční tým v provincii Lógar se zaměřuje například na projekty pro rozvoj zemědělství a vodní infrastruktury. Právě s dostatkem vody mají lidé v Lógaru velké potíže.

Dokončeno bylo osm projektů, 28 je jich v chodu a přes 30 připravováno. Po návratu z Lógaru si poslanci prohlédli místo, kde v Kábulu stála polní nemocnice.

Dokončeno bylo osm projektů, 28 je jich v chodu a přes 30 připravováno. Po návratu z Lógaru si poslanci prohlédli místo, kde v Kábulu stála polní nemocnice.

Večer se poslanci vrátí speciálem do Prahy. Ve středu by přitom mělo být ve Sněmovně klíčové hlasování, které rozhodne o dalším pokračování mise českých vojáků v Afghánistánu.

Reklama

Související články

Čeští poslanci byli v Afghánistánu pod palbou

Čeští poslanci, kteří v neděli v noci odletěli s delegací ministerstva obrany do Afghánistánu a v pondělí navštívili předsunutou základnu, na níž působí čeští...

Výběr článků

Načítám