Hlavní obsah

Čeští poslanci byli v Afghánistánu pod palbou

Novinky, Jiří Ovčáček (Kandahár)
KANDAHÁR
Aktualizováno

Čeští poslanci, kteří v neděli v noci odletěli s delegací ministerstva obrany do Afghánistánu a v pondělí navštívili předsunutou základnu, na níž působí čeští vojáci, se po návratu do Kandaháru ocitli pod raketovou palbou.

Článek

Kandahárská základna, v jejíž české části pobývají poslanci, se v pondělí odpoledne středoevropského času stala terčem opakovaného raketového útoku.

Ke dvěma výbuchům došlo v blízkosti místa, kde čeští vojáci a poslanci zrovna povečeřeli. Rakety ale základnu nezasáhly. Poslanci i vojáci se přesunuli do krytu. Raketové útoky jsou v Kandaháru častou záležitostí. Po 16. hodině byl raketový poplach odvolán, při útoku nebyl nikdo zraněn.

Poslanci ocenili práci vojáků

Poslanci v pondělí navštívili nejprve přesunutou základnu, ležící zhruba 200 kilometrů od Kandaháru. Ta se nachází v nadmořské výšce 2200 metrů v jedné z nejrizikovějších oblastí Afghánistánu. Po tříhodinové exkurzi se vrtulníkem sil ISAF vrátili zpět do Kandaháru.

„Bylo to perfektní, překvapila mě pozitivní nálada našich hochů, jejich připravenost tam zůstat. Po rozhovoru s nimi se nedovedu představit, že by se měli vrátit zpátky,“ popsal své dojmy nezařazený poslanec Petr Wolf.

„Jsou tam mimořádně tvrdé podmínky,“ řekla Novinkám po návratu ze základny poslankyně zelených Kateřina Jacques. Dodala, že považuje ta důležité a poctivé reálně vidět, jak fungují čeští vojáci v misi.

„Byl to úžasný zážitek. Jsem rád, že jsem na vlastní oči viděl vojáky, o kterých hlasováním rozhodneme. Republika by na ně měla být hrdá,“ sdělil poslanec ČSSD Jan Hamáček. Stále ale platí stanovisko klubu sociální demokracie, které není k misi kladné. Hamáček Novinkám řekl, že by proti působení českých vojáků v Afghánistánu ve Sněmovně aktivně nehlasoval. „Pravděpodobně bych se toho (hlasování) nezúčastnil,“ vysvětlil.

Na předsunuté základně poslanci zhlédli ukázku techniky, pobesedovali s vojáky a dokoncesi vyzkoušeli střelbu z granátometu. Po návratu do kandaháru si poslanci vyslechli poučení, jak se zachovat při raketovém útoku, které zde hrozí.

Tito poslanci navštívili českou základnu v Afghánistánu
Petr Wolf (nez.)
Kateřina Jacques (SZ)
Jan Vidím (ODS)
Tomáš Dub (ODS)
Zbyněk Novotný (ODS)
Jan Hamáček (ČSSD)
Karel Šplíchal (ČSSD)
Miroslav Svoboda (ČSSD)
Václav Klučka (ČSSD)
František Novosad (ČSSD)

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám