Hlavní obsah

Poslanci si platy zmrazí nejdříve na podzim

Právo, ada, nig

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Ze slibů poslanců, že nedopustí, aby brali vyšší platy déle, než bude nezbytně nutné, po středě nezbylo prakticky nic. Rozpočtový výbor již podruhé odložil jednání o vládním návrhu zákona, kterým by si vrátili své platy na loňskou úroveň před tzv. rozmrazením.

Článek

Zákon měly projednat čtyři výbory, ale s výjimkou ústavně-právního to ani jeden nedokončil. Členové ústavně-právního výboru odmítli vládní verzi s tím, že pokud by se měly platy ústavních činitelů opět zmrazovat, pak nikoli na loňských 46 500 korunách, ale na letošní zvýšené částce 54 500 Kč (v rozdílu je obsažen i růst v důsledku rozpuštění 13. platů).

Čekají na návrh

Rozpočtový výbor ve středu již podruhé jednání sice zahájil, ale to skončilo po pár větách. Ačkoli ministerstvo práce a sociálních věcí vypracovalo pro Sněmovnu přehled o platech některých státních zaměstnanců, poslancům to nestačilo a žádají ještě před svým rozhodnutím od ministerstva návrh, jak by měla vypadat komplexní úprava platových poměrů u této skupiny lidí.

Návrh si vyžádala svým usnesením dolní komora již v listopadu loňského roku a termín pro jeho předložení stanovila na konec prvního pololetí 2005.

V důsledku to znamená, že o případném znovuzmrazení platů politiků se bude ve výborech Sněmovny jednat nejspíše až na podzim a celý rok tak řadoví poslanci a senátoři budou brát o 4300, ministři o 8200, a prezident republiky o 14 300 měsíčně více než se dohodli již před třemi lety. Tehdy se politici shodli na zmrazení svých platů, když chtěli symbolicky podpořit úsilí o odstranění povodňových škod.

Loni se ale této dohodě vzepřeli senátoři a zrušili ji zákonem. Poslanci senátní verzi podpořili s tím, že si dlouho zvýšené platy nenechají a bleskově je vrátí na původní úroveň.

Po schůzi rozpočtového výboru se však někteří z nich netajili s tím, že jim další, téměř čtvrtletní odklad vyhovuje. Odpůrci znovuzmrazení totiž tvrdí, že ačkoli ústavním činitelům platy již od roku 2002 nerostou, státní úředníci si každý rok polepší. Vládní návrh počítá s tím, že základní platy politiků by se po vrácení na loňské sumy nezvyšovaly až do konce roku 2007.

Zatím si nezkrátí ani další výhody

Poslanci neprojevili ani velkou ochotu k omezení dalších výhod. Přerušili totiž také projednávání dalšího návrhu zákona, v němž lidovecký šéf Miroslav Kalousek chce zrušit poslancům proplácení vnitrostátních letenek, odstranit dvojí placení cest parlamentním funkcionářům po republice autem a snížit diety činitelů při zahraničních cestách na úroveň zaměstnanců.

Poslanci by byli ochotni odstranit výhodu funkcionářům, kteří dnes pobírají tisícové náhrady a zároveň mají k dispozici služební auto s kartou na benzín. Na výši diet si nechtějí nechat sáhnout. Proti zrušení letů zdarma ostře protestují především moravští zákonodárci.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám