Hlavní obsah

Poslanci schválili novelu pro zrychlení velkých staveb. Už by se nemusely chystat 13 let

Novinky, ber
Praha

Poslanci v pátek schválili novelu, která má zrychlit přípravu velkých dopravních staveb až o třetinu. V současné době trvá příprava až 13 let. Stát by měl moci stavět dálnice a železnice okamžitě poté, co získá přístup k potřebným pozemkům v rámci stavebního povolení. Změnu zákona nyní projedná Senát.

Foto: Petr Horník, Právo

Ministr průmyslu a obchodu a dopravy Karel Havlíček

Článek

„Z pohledu dopravy se jedná o zákon roku. Můžeme urychlit přípravu staveb dopravní infrastruktury, ale i infrastruktury energetické,“ představil návrh ministr průmyslu a obchodu a ministr dopravy v jedné osobě Karel Havlíček (za ANO).

Změna má zjednodušit povolovací procesy a má zajistit zrychlené vyvlastňování pozemků. Úřady tak budou mít nově danou lhůtu od zahájení vyvlastňovacího procesu na stanovení ústního jednání s majiteli.

Hamáček je pro pomoc Smartwings. Státní záruka prý bude levnější než dávky

Domácí

Kromě toho návrh počítá s tím, že v případě výkupu stavebních pozemků a staveb bude moci vlastník dostat až jedenapůlnásobek znalecké ceny.

Návrh také zavadí jednotné závazné stanovisko u záměru staveb, u kterých bylo provedeno posouzení vlivu na životní prostředí.

Novela by měla umožnit i vyhotovení jednoho znaleckého posudku pro více pozemků a staveb k ocenění jejich hodnoty. Využitelné budou až tři roky.

Doprava v Praze se v pracovní dny vrací do stavu před omezeními

AutoMoto

Poslanci z vládních i opozičních stran předložili k novele řadu pozměňovacích návrhů. Pirát Lukáš Černohorský ji navrhl smést ze stolu.

Reklama

Výběr článků

Načítám