Hlavní obsah
Online

Poslanci přehlasovali Zemanovo veto služebního zákona

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Poslanci v úterý na mimořádné schůzi schválili novelu služebního zákona, kterou vetoval prezident Miloš Zeman. Norma mimo jiné ruší posty odborných náměstků na ministerstvech i omezení počtu politických náměstků. Novinky jednání sledovaly živě.

Živě: Jednání Poslanecké sněmovnyVideo: psp.cz

 
Článek

Sněmovna veto přehlasovala

Poslanci prezidentovo veto přehlasovali. Pro novelu hlasovalo 103 ze 182 přítomných zákonodárců. Proti byli podle očekávání zástupci ANO a SPD.

Funkce odborných náměstků na ministerstvech tak zaniknou a zruší se i omezení v počtu náměstků členů vlády.

Je to výsměch

Za výsměch novelu označila poslankyně ANO Jana Mračková Vildumetzová. „Lidem nyní říkáte, aby netopili, aby šetřili a nosili svetry. Z druhé strany si chcete vytvořit několik desítek trafik na ministerstvech v podobě politických náměstků,“ tepala vládu za návrh.

Hrozba destabilizace úřadů

Ke kritice novely se přidala i zpravodajka tisku Zuzana Ožanová (ANO). Připomněla, že vedoucí funkce budou každých pět let přesoutěžovat nejenom ministerstva, ale i další úřady. Varovala proto před jejich destabilizací.

Kritika legislativního procesu

„Vetu pana prezidenta se nejde divit.“ Tvrdí to místopředsedkyně Sněmovny Klára Dostálová, která navázala na kritiku svých předřečníků a stranických kolegů. Pozastavila se mimo jiné nad legislativním procesem, jímž novela prošla. "Ta novela si zasloužila větší debaty, tvrdí Dostálová.

Kritika od poslanců ANO

Karel Havlíček (ANO) kritizoval vládu, že se zbavila ve státní správě lidí, kteří byli spojeni s hnutím ANO. Připomněl, že on sám dokázal zastat posty dvou ministrů a vicepremiéra. Jeho stranická kolegyně Alena Schillerová konstatovala, že jde v krátké době o druhý vetovaný zákon.

poslanec Jakob: Šéf SPD se chová jako hulvát

Pekarovou Adamovou následně hájil šéf poslaneckého klubu TOP 09 Jan Jakob „Nejste gentleman, chováte se jako hulvát,“ obořil se na Okamuru.

„Co to vyváříte za atmosféru ve společnosti? Situace je nelehká, všichni ale lidem v tíživé situaci rádi pomohou. Není špatné si říct o pomoc. Neváhejte se, prosím, obrátit na stát,“ prohlásil a rozpoutal tím další vystoupení.

Zeman vetoval novelu služebního zákona

Okamura: Chceme hlasovat o nedůvěře vládě

Okamura na plénu dál tepe vládu za své počínání při aktuální ekonomické krizi, kdy roste inflace či ceny energií. „Budeme se snažit sesbírat podpisy pro schůzi, na které vyvoláme hlasování o nedůvěře vládě,“ prohlásil na plénu.

Šéfku TOP 09 Markétu Pekarovou Adamovou dále zkritizoval za její nedělní slova v Partii na CNN Prima NEWS. Na reportáž o seniorce, která nemá na zálohy energií, reagovala doporučením, aby si zažádala o pomoc ze sociálního systému.

SPD s vetem prezidenta souhlasí

Jako první se chopil slova šéf SPD Tomio Okamura. „Fialova vláda v situaci, kdy lidé nemají na drahé energie, tak si sama sobě dá desítky politických trafik pro své politické kamarády. S vetem prezidenta proto souhlasíme,“ uvedl na plénu.

O co v novele jde

Cíle novely představil Sněmovně stručně šéf poslanců ODS Marek Benda. Kolegy požádal, aby veto prezidenta přehlasovali.

Jednat se může i večer

Šéf poslanců KDU-ČSL Marek Výborný navrhnul, aby poslanci mohli jednat a hlasovat i po 21. hodině. To poslanci schválili.

Jednání může začít

Předsedkyně Sněmovny Markéta Pekarová Adamová (TOP 09) přerušila řádné jednání Sněmovny, které začalo ve 14 hodin. Ve 14:15 bude zahájena mimořádná schůze. Po jejím skončení by mělo opět pokračovat řádné jednání.

Co budou poslanci řešit

Prezident veto z 18. listopadu zdůvodnil mimo jiné tím, že funkce politických náměstků vnímá spíše jako „dobře placené trafiky“ bez jasného vymezení úkolů. Novela jako celek podle něj jde proti depolitizaci státní správy a obsahuje i další sporné body. Své výhrady shrnul v dopisu, který adresoval šéfce Sněmovny Markéta Pekarové Adamové.

SPD avizovala, že přehlasování veta nepodpoří. „SPD s tím zásadně nesouhlasí. Politický náměstci jsou exponenti vládní koalice, kteří vysávají státní pokladnu. Je to hnus a je tomu potřeba bránit. Tato vláda musí pryč,“ prohlásil před jednáním Sněmovny šéf hnutí Tomio Okamura. Ten uvedl, že se bude snažit prosadit na pořad schůze i bod o energetické krizi.

K přehlasování veta je potřeba 101 hlasů. Vládní strany disponují ve Sněmovně 108 poslanci.

Na pořadu mimořádné schůze je i schvalování zahraničních misí české armády a umožnění výcviku ukrajinských voják na našem území.

Načítám

Reklama

Výběr článků

Načítám