Hlavní obsah

Zeman vetoval novelu služebního zákona

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Prezident Miloš Zeman v pátek vetoval novelu zákona o státní službě, která ruší od ledna funkci odborných náměstků na ministerstvech a ruší také omezení počtu politických náměstků ministrů. Podle Zemana novela vyvolává pochybnosti o snaze depolitizovat a zároveň profesionalizovat státní správu.

Foto: Milan Malíček, Právo

Prezident Miloš Zeman

Článek

Zeman se dlouhodobě vymezuje vůči existenci funkcí politických náměstků na ministerstvech. Nyní může mít každý ministr maximálně dva takové náměstky.

Poslanci přehlasovali Zemanovo veto rozpočtu

Domácí

„Nyní předložená novela však tento právní stav mění a početní omezení tzv. politických náměstků ruší, neboli jich může být libovolný počet. Funkce tzv. politického náměstka není v organizačním uspořádání správního úřadu stupněm řízení, jeho úkoly jsou v zákoně vymezeny z části neurčitě a z části v minimální míře a v konečném důsledku jde o dobře placenou trafiku. Jde o úpravu, která do žádného zákona, natož do zákona o státní službě, nepatří,“ zdůvodnil Zeman.

Novela podle něj také vyvolává pochybnosti o snaze depolitizovat a profesionalizovat státní správu. Prezidentovi se nelíbí také faktické rušení funkce odborných náměstků a jejich přeřazení do funkce vrchních ředitelů sekcí.

Předloha také zavádí funkční období pro tyto vedoucí úředníky na pět let a zrychlí výběrové řízení na obsazení míst ve státní správě.

Za poslední týdny je to druhá předloha, kterou prezident vetoval, a ta se tak vrátí Poslanecké sněmovně. Naposledy v úterý poslanci přehlasovali Zemanovo veto k letošní novele rozpočtu se schodkem 375 miliard korun.

Lze předpokládat, že i v tomto případě Sněmovna, kde má vládní pětikoalice pohodlnou většinu 108 hlasů, veto přehlasuje. Potřeba je 101 hlasů.

Že dojde k přehlasování veta již avizoval premiér Petr Fiala (ODS). Podle něj je novelizování služebního zákona důležitým krokem k lepšímu fungování státní správy.

Zeman vetoval novelu rozpočtu

Domácí

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám