Hlavní obsah

Poslanci prodloužili sníženou sazbu daně z nafty do konce roku 2023

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Sněmovna v pátek zrychleně schválila, aby snížená sazba daně o 1,5 koruny u nafty platila do konce následujícího roku, tedy 2023, nikoli letošního září, jak bylo původně zamýšleno. Opatření má pomoci zejména konkurenceschopnosti menších dopravců. Benzinu se nynější prodloužení netýká. Návrhem se bude nyní zabývat Senát. Pokud ho schválí, dostane ho na stůl prezident.

Foto: Roman Vondrouš, ČTK

Schůze Sněmovny. Zleva ministr financí Zbyněk Stanjura a ministr dopravy Martin Kupka

Článek

„V této chvíli není vysoká cena nafty, ale konkurenční prostředí. S panem ministrem dopravy (Martin Kupka z ODS – pozn. red.) mnoho měsíců vedeme jednání o konkurenceschopnosti našich dopravců,“ zdůvodnil návrh na plénu ministr financí Zbyněk Stanjura (ODS).

„Největšími konkurenty našich dopravců, zejména těch menších, jsou dopravci z Polska, Slovenska, Maďarska a Rumunska,“ upřesnil šéf státní kasy.

Benzin do konce září zlevní pod 39 korun

Ekonomika

Původně on i Kupka hovořili o trvalém snížení spotřební daně z nafty, což nakonec kabinet neschválil. „Je to dobrý kompromis mezi tím, že by to skončilo, a trvalým řešením,“ řekl po středečním jednání vlády Stanjura.

Piráti se zdrželi

Návrh podpořili poslanci napříč politickým spektrem – tedy i z opozičního ANO a SPD. Výjimkou byli naopak vládní Piráti, kteří se v hlasování zdrželi.

Podle novely tak bude snížená sazba spotřební daně o 1,5 koruny u nafty nadále na 8,45 koruny z litru.

Benzinu se schvalovaná novela o spotřebních daní netýká. Spotřební daň z této pohonné hmoty se vrátí z nynějších 11,34 koruny na původní částku 12,84 koruny na litr od letošního října.

Ministerstvo financí odhaduje celkový negativní dopad opatření na rozpočet 9,6 miliardy korun ročně. Z toho zhruba 8,7 miliardy připadá na státní rozpočet a 0,9 miliardy na rozpočet Státního fondu dopravní infrastruktury, stojí v tiskové zprávě.

Reklama

Výběr článků

Načítám